Despre arhitectură

de

Arhitectura reprezintă proiectarea unor clădiri care să se încadreze în niște constrângeri culturale, sociale și istorice, cât și în perioada de timp specifică. Toată arhitectura, din orice țară din această lumea, a fost influențată de diverse stiluri și, ca rezultat, astăzi ea este alcătuită dintr-o multitudine de tehnici și tradiții complexe, apărute și dezvoltate pe parcursul mai multor ani.

Când primii imigranți europeni au ajuns pe Noul Continent (America), băștinașii de acolo aveau deja propriul lor stil arhitectural, locuințele lor constând în tipi-uri (care erau niște corturi sub formă de con, cunoscute și sub denumirea de teepee), case lungi și așezări de tip pueblo (sat). Imigranții au continuat să folosească propriile lor standarde de construcții specifice țărilor din care proveneau, dar în secolul al 18-lea, planificarea practică a luat locul mai vechilor metode de construcție.

În secolul al 19-lea au fost reînviate stilurile grecești și gotice. Tot în acest secol, s-a început și procesul de urbanizare rapidă și au apărut casele așezate în rând, locuințele care găzduiau mai multe familii, dar și o inovație a acelor vremuri: zgârie-norul. Primul zgârie-nor a fost construit în Chicago în 1884, iar primul arhitect și designer modern al turnurilor de acest fel a fost Louis Sullivan.

Cel mai talentat elev al acestui a fost Frank Lloyd Wright, care, la rândul lui, a influențat o altă nouă generație de arhitecți. Până în 1930, odată cu emigrarea arhitecților europeni în America înainte de al doilea război mondial, arhitectura a luat o altă turnură, având un stil mai auster și mai funcțional, cunoscut sub numele de design internațional.

Perioada de după război a văzut o nouă schimbare a stilului arhitectural în America, noii zgârie-nori atingând înălțimi și mai mari, clădirile afișând culori și motive ornamentale noi, motivând arhitecții din acele timpuri să experimenteze cu proiecte și elemente de construcție din cele mai variate.

Designul arhitectural din secolul 21 nu are limite, el variind de la cel mediteranean, la cel franțuzesc, la cel modern (cu sticlă și lemn), Victorian, Georgian, până la zgârie-nori. Dragostea multora pentru verdeață a dus la extinderea arhitecturii și în alte direcții, arhitectura peisagistică fiind un nou domeniu de interes din vremurile noastre.