Diferenţa dintre faliment şi insolvenţă

de

Atât falimentul, cât și lichidarea, sunt niște proceduri legale care intră în vigoare atunci când o firmă a acumulat datorii și are probleme în plătirea acestora. Mai pe înțelesul tuturor, falimentul se referă la un individ și la modalitatea prin care acesta sau aceasta poate fi scutită de responsabilitățile legate de datoriile acumulate, în timp ce insolvența se aplică mai mult în cazul unor firme, când acestea au probleme în plătirea creditorilor. Cum funcționează cele două?

Insolvența

Dacă aveți o firmă care se chinuie în a-și respecta angajamentul plății datoriilor, aveți la îndemână mai multe opțiuni decât credeți pentru rezolvarea acestor probleme. Termenul „insolvent” este unul de care foarte mulți oameni se tem și care are o anumită aură negativă atașată de el.

În realitate, insolvența nu este o situație atât de rea. De fapt, poate fi considerată doar ca o altă modalitate prin care afacerea în cauză are oportunitatea de a se repune pe picioare. Cea mai rapidă metodă prin care să vă dați seama dacă vă aflați într-o asemenea situație, este să faceți un calcul rapid al activelor și al pasivelor.

În principiu, dacă pasivele (sau cheltuielile) sunt mai mari decât activele (veniturile), atunci aveți o problemă. Aceasta nu este întocmai o situație fără ieșire. De multe ori, o companie poate fi scoasă din insolvență cu mult înainte ca aceasta să se transforme într-o problemă și mai mare, care ar fi mai greu de rezolvat.

Dacă se ajunge într-un punct în care firma sau compania nu mai poate fi salvată, ea trebuie lichidată (închisă). Aceasta ar mai fi cam singura modalitate prin care vă mai puteți achita datoriile pe care le aveți față de creditorii voștri.

Prin lichidare, se înțelege vânzarea tuturor activelor și transformarea lor în bani. Acești bani obținuți prin lichidare vor fi folosiți la plata datoriilor. O lichidare poate fi voluntară sau obligatorie, dacă a fost stabilită de o instanță de judecată.

Falimentul

Falimentul este una dintre metodele pe care cineva le poate aborda atunci când are probleme cu plata datoriilor către debitori. Un individ poate declara falimentul prin intermediul unei curți de judecată și, dacă cererea îi este admisă, el va fi imediat absolvit de responsabilitatea plății datoriilor, cât și de orice alt acțiune legală care poate fi adusă împotriva lui.

De cele mai multe ori, procedura de înaintare a falimentului este una voluntară, însă pot exista și cazuri în care o instanță poate cere demararea acestei proceduri, dacă datornicul în cauză are de dat o sumă mare de bani.

În orice caz, dacă aveți nevoie să vă declarați falimentul sau să intrați în insolvență, întotdeauna trebuie să apelați la ajutorul unui profesionist. Acesta vă poate ajuta și ghida prin tot procesul acesta care, pentru unii, poate părea complicat și intimidant.