Diferenţa dintre investiţie şi speculaţie

de

Înainte de a vă apuca de orice fel de investiții în piața de capital, este nevoie să răspundeți la câteva întrebări. Aceste întrebări sunt „Cum ar trebui să investesc?” și, chiar mai important de-atât, „De ce ar trebui să investesc?„. Dacă nu vă pricepeți la investiții, învățați mai întâi toate lucrurile de bază ce țin de acest domeniu și abia apoi reveniți la el.

În cazul în care, într-un final, nu puteți răspunde deloc la întrebarea cu de ce, recomandarea mea ar fi să nu vă apropiați deloc de domeniul investițiilor. În această situație, este mai bine să vă țineți banii în buzunar sau să vă orientați către alte metode de a face bani.

Este extrem de ușor să vă lăsați purtați de val și să investiți în acțiunile unei companii care vă promite multe, însă dacă apelați un pic la partea logică a creierului vostru, veți vedea imediat că o astfel de mișcare vă poate aduce numai probleme. Asta înseamnă că nimeni nu ar mai trebui să se uite la piețele de capital și să investească în ele?

Evident, nu! Însă aveți nevoie de un motiv cât mai concret pentru care ar trebui să faceți acest lucru. În acest fel, puteți obține maximul din investiția pe care tocmai ați efectuat-o! Mulți dintre voi se vor întreba dacă este o idee bună să caute să dea un „tun” pe piața de capital, sperând să le iasă ceva la „afacerea” asta.

Răspunsul este nu. Tunul nu este o modalitate corectă de a face bani în acest domeniu. Când cauți astfel de metode de trișare, nu se numește că investești. Nu faci altceva decât să-ți riști banii și să te comporți ca un cartofor în cazinou. Mai pe scurt, asta este speculație, nu investiție.

Speculația ar trebui să fie evitată cu orice preț în lumea investițiilor. Dar ce este speculația de fapt? Se poate spune că ea reprezintă investirea unei sume de bani la întâmplare, în acțiuni care nu știi de la ce firmă provin, care este obiectul ei de activitate sau care sunt condițiile pieței la momentul acelei achiziții.

Multă lume face greșeala de a investi în ceva care le poate aduce câștiguri uriașe și fantastice în câteva zile, săptămâni sau luni. Cel puțin așa prezintă unii „experți” oportunitățile lor de afaceri. De asemenea, lumea mai investește în diverse acțiuni și doar pentru că „și alții au făcut-o„.

Aceasta este definiția cea mai potrivită pentru mentalitatea de turmă: fac și eu ceva pentru că și cel de lângă mine a făcut exact același lucru și pare că-i merge. O mentalitate de acest gen nu ar trebui să-și aibă locul în investiții. Ea este extrem de dăunătoare și poate lăsa multă lume cu buza umflată atunci când lucrurile merg prost și firma în ale cărei acțiuni ați investit decide să „tragă obloanele”.

Și un investitor experimentat mai are, uneori, hopuri de depășit și se confruntă, la rândul lui, cu pierderi. Nimeni nu este perfect, însă ceea ce diferențiază un expert de un începător, este că primul se folosește de o strategie bine pusă la punct, în timp ce al doilea investește la întâmplare.

Un investitor experimentat face achiziții care pot crește pe termen lung și care îi pot aduce mulți bani, asigurându-i acestuia un viitor lipsit de griji din punct de vedere financiar. Înainte de a cumpăra acțiuni, el studiază cu atenția compania căreia aceste aparțin, pentru a vedea cum se comportă aceasta pe piață și dacă merită, într-adevăr, să investească în ea.

Chiar și așa, nici în cele mai bune condiții nu puteți fi siguri că o anumită investiție este bună pe termen lung. Să ne amintim ca nimic nu prea este veșnic pe lumea asta. Nu lucrurile făcute de om, cel puțin. De aceea, este bine să dispuneți de un portofoliu mai vast de investiții, pentru a evita să rămâneți fără nici un ban în caz că acțiunile unei companii ajung să-și piardă valoarea.

Dacă aveți nevoie de ajutor în acest domeniu, puteți apela oricând la un profesionist în materie de investiții.