Diferența dintre vegetarian și vegan

de

Pentru mulți dintre voi, a avea un stil de viață vegan poate reprezenta un pas pe care nu veți dori să-l faceți vreodată, deoarece acesta cere destul de multe sacrificii și este greu de menținut. Cu toate acestea, sunt persoane care sunt vegetariene sau aproape vegetariene.

Zic aproape, pentru că acestea mai consumă, din când în când, și carne. Cu toate că nu se omoară cu acest aliment zi de zi, cred că nici vegetarienii nu ar putea să mențină o dietă atât de strictă precum au veganii.

Marea diferență dintre un vegetarian și un vegan, este aceea că primul doar evită carnea, încercând să nu prea consume foarte multă dacă este posibil, în timp ce veganul nu mănâncă nici un fel de aliment care provine de la animale.

Eu personal nu văd un raționament logic pentru care să nu-ți dorești să mănânci, măcar ocazional, niște ouă de găină sau să bei niște lapte de vacă. V-ați gândit vreodată oare cum ar fi lumea fără nici un pic de iaurt, brânză de vaci, frișcă, lapte de capră sau cașcaval?

Dar fără înghețată? Cred că s-ar declanșa o revoltă la nivel mondial dacă cineva ar decide ca, de mâine, nimeni să nu mai consume produse provenite de la animale, trecând cu toții pe o dietă vegană!

Pentru mine, ar fi extrem de plictisitor să asist la cină a unor vegani. Fără nici un fel de insultă pentru aceia dintre voi care se încadrează la această categorie, dar eu nu m-aș vedea mâncând numai șnițele sau hamburgeri de soia! Ați crede că, dacă dieta vegană este atât de miraculoasă, am asista la apariția pe bandă rulantă a restaurantelor cu specific vegan.

Cu toate acestea, ele nu există. Eu nu am văzut nici unul până acum. De asemenea, câți dintre voi își imaginează că o astfel de dietă este și sănătoasă? Dacă vă gândiți un pic, un vegan nu consumă aproape nici un fel de proteină, deoarece ei au eliminat din alimentația lor cam 95% din sursele de proteine.

Tot ceea ce le-a mai rămas lor de mâncat sunt soia, nucile, alunele și legumele. Nu mare lucru, dacă este să analizăm un pic situația. Chiar pare că, de multe ori, practicarea veganismului este pur și simplu o formă de fanatism. Pe lângă asta, pare că-ți și complici viața într-un mod absolut nenecesar.

Gândiți-vă cum ar fi să mergeți să luați cina la un restaurant în oraș, știind prea bine că nu veți putea mânca mai nimic din meniu, ținând cont de faptul că foarte multe dintre preparatele de acolo sunt făcute cu ingrediente de proveniență animală.

Ce-ați face în acest caz? Ați veni cu propria rețetă de acasă și ați înmâna-o bucătarului pentru a vă prepara felul de mâncare preferat? Nu știu dacă acest lucru ar fi practic, ca să nu mai vorbesc de faptul că celor din jur li s-ar putea părea puțin ciudat să vă aibă în preajmă, la aceeași masă cu ei!