Educarea copiilor cu nevoi speciale

de

Pentru anumite persoane, meseria de profesor sau educator aduce foarte multe satisfacții. Acești oameni nu par să fie deranjați de neajunsurile și lipsurile din sistemul educațional al României. Ei consideră că își pot face datoria cu profesionalism chiar și într-un sistem defect cum este al nostru. Și, de cele mai multe ori, așa se și întâmplă.

Cu siguranță, atunci când erați elevi sau studenți, știați că există niște profesori cu adevărat excepționali în școala sau facultatea unde învățați. Cunoașteți foarte bine la ce mă refer: acei dascăli care nu doar că erau iubiți de către cei cărora le împărtășeau din cunoștințele lor, dar aveau și rezultate foarte bune cu elevii lor.

Este drept, sunt, poate, mult prea puțini astfel de educatori. Și, pe zi ce trece, observăm că numărul lor continuă să scadă. Aparent, nu mai sunt foarte mulți cei care se încumetă să urmeze această cale. Nu trebuie să-i judecăm, probabil am face și noi la fel dacă am analiza condițiile din sistemul de învățământ românesc.

Există fel și fel de profesori și educatori, fiecare cu domeniul lui de activitate: unii predau matematică, alții română, istorie, geografie sau muzică. Și mai există o categorie ceva mai.. aparte. Cei care se ocupă de educarea copiilor cu nevoi speciale.

Ei sunt cei care, cu multă dragoste, răbdare și dedicație, au grijă de acești copii care necesită o atenție sporită. Nu este tocmai un lucru ușor să te ocupi de un copil care suferă de un anumit handicap, indiferent că este unul fizic, psihic sau emoțional. Îți trebuie multe cunoștințe și multă deprindere în domeniu pentru a face acest lucru.

Ca și caracteristici pe care le poate avea un profesor pentru copii cu nevoi speciale țin să vă precizez următoarele: răbdare, înțelegere, flexibilitate și responsabilitate. O persoană implicată într-o astfel de activitate trebuie să știe să comunice cât mai eficient cu părinții copiilor care suferă de o anumită afecțiune fizică sau mentală.

De asemenea, trebuie să aibă și o rezistență mentală și fizică bună, să aibă abilități de organizare, pentru a putea menține un progres constant și a lucra cu termene limită, sau pentru a organiza diverse întâlniri (cu părinții, de exemplu).

În general, un profesor pentru copii cu nevoi speciale este prezent într-o instituție publică de învățământ: grădiniță, școală etc. Aici, ei lucrează cu un grup restrâns de elevi sau, uneori, numai cu anumiți indivizi dintr-o anumită clasă sau dintr-un anumit grup.

În clasele în care sunt prezenți copiii cu nevoi speciale, în cadrul orelor desfășurate, pot asista și alți terapeuți sau consilieri pe diverse probleme: terapii fizice, de vorbire sau ocupaționale. Se mai poate ca, în unele cazuri, unii elevi din această categorie să fie integrați în cadrul unor clase normale, unde profesorul lor va lucra alături de celălalt profesor la lecțiile predate.

Repartizarea pe diverse tipuri de clase, la copiii cu nevoi speciale, se face în funcție de afecțiunea de care aceștia suferă. Afecțiunile lor pot varia, de la cele mai ușoare, la cele mai grave. Printre cele mai întâlnite forme de handicapuri la copiii din clasele speciale, puteți întâlni problemele de comportament, de învățare și de vorbire.

Ei sunt, adesea, integrați în cadrul unui colectiv normal de elevi, dar sunt sub directa îndrumare a unui profesor calificat să se ocupe de educația lor, care le oferă ajutor la tot pasul.

Printre afecțiunile cu o incidență mai mică, dar și cu un gard de severitate ridicat, se află: problemele fizice, de dezvoltare, senzoriale și cognitive. În cazul copiilor care suferă de ele, aceștia vor primi o atenție și mai sporită, personalizată, în cadrul unor clase cu un număr redus de indivizi.

Indiferent de ce probleme suferă un copil, însă, acesta trebuie în permanență supravegheat și evaluat, iar profesorul în grija căruia se află, trebuie să aibă un program educațional personalizat pentru el. Aceste programe ar trebui evaluate periodic alături de alți educatori, administratori, părinți și consilieri.

Pentru acei dintre voi care sunteți deja profesori (ai unor elevi obișnuiți) sau care doriți să deveniți profesorii sau educatorii unor copii cu nevoi speciale, trebuie să vă spun că aveți nevoie de anumite cursuri și certificări pe care le puteți urma. În urma absolvirii acestora, vă veți putea exercita meseria în cadrul școlilor sau grădinițelor care au nevoie de un profesor pentru copii cu nevoi speciale.

Pentru a afla exact care sunt cursurile de care aveți nevoie, vă recomand să consultați o persoană sau instituție în măsură să vă ofere informațiile exacte de care aveți nevoie!