Efectele aromelor naturale asupra ta

de

Te-ai simţit vreodată abătut sau deprimat fără a avea un motiv anume şi ai observat cum această stare se schimbă brusc în una de încântare şi bucurie atunci când simţi mirosul unei cafele proaspăt făcute?

Motivul se datorează simţului tău olfactiv, care este mai dezvoltat decât crezi. Modul de învăţare asociativ este specific pentru acest simţ, cu alte cuvinte anumite evenimente din viaţă sunt legate de anumite arome “învăţate” şi reţinute în creier. Porţiunea din creier care este responsabilă de procesarea informaţiei referitoare la arome este conectată direct de acea parte care ne controlează emoţiile. Fiind interconectate, se dezvoltă şi modul de învăţare asociativ, iar un simplu parfum sau miros poate să ne influenţeze drastic dispoziţia.

Iată câteva arome care sunt cunoscute şi asociate cu anumite sentimente:

Lavanda

Lavanda este perfectă pentru relaxare. Mirosul fin, liniştitor calmează mintea agitată şi readuce starea de calm. Lavanda este des utilizată în aromaterapie, dar şi în uleiuri şi în sare de baie. Un ceai fierbinte făcut din florile sale induce o stare de relaxare totală şi se recomandă înainte de culcare. Un alt mod în care este folosită această aromă este în detergentul şi balsamul de rufe, tocmai pentru a asigura un somn liniştit.

Scorţişoara

Scorțișoara este un stimulent, dar în acelaşi timp un afrodiziac. Aroma de scorţişoară are un dublu efect asupra dispoziţiei: poate reduce oboseala şi durerile de cap, în acelaşi timp stimulând organismul. Parfumul dulce, şi uşor condimentat o face o alegere potrivită atunci când ne dorim sporirea atenţiei şi concentrare mai mare în activităţile care solicită mentalul. Un beneficiu mai puţin cunoscut al scorţişoarei este faptul că ajută la relaxarea organismului după un antrenament dificil şi poate ajuta la diminuarea intensităţii crampelor menstruale. Aroma scorţişoarei provoacă o stare de bine atunci când se simte în locuinţă.

Menta

Menta îmbunătăţeşte memoria şi creşte vigilenţa. Este aroma cea mai cunoscută şi folosită dintre cele menţionate. Prezentă nu doar în aromaterapie, ci şi în produse uzuale: pastă de dinţi, gumă de mestecat, produse de curăţenie etc. Ceaiul de mentă este revigorant şi reduce crampele abdominale prin relaxarea muşchilor din această regiune. Menta este folosită des şi în eliberarea căilor respiratorii sau în răcelile frecvente.

Lămâia

Lămâia este un astringent natural. Sunt cunoscute proprietăţile antiseptice şi antivirale ale lămâii, ajutând şi digestia. Este considerată un excelent adjuvant în curăţarea sistemului gastrointestinal. Datorită naturii sale acide este un ingredient folosit cu regularitate în produsele de curăţenie. În ceea ce priveşte aroma sa, aceasta trezeşte spiritul, împrospătează atmosfera şi acoperă mirosurile neplăcute. Proprietăţile sale naturale o fac potrivită atunci când este adăugată la o băutură caldă întarind sistemul imunitar datorită conţinutului său mare de vitamina C.

 

Efectele aromelor naturale precum: lavandă, scorţişoară, mentă şi lămâie ne pot îmbunătăţi zilnic dispoziţia. Folosite la momentul potrivit, mirosul lor specific ne ajută memoria, atenţia, vigilenţa sau pot crea un mediu plăcut şi relaxant in locuinţa sau biroul tău.