Electronicele vechi şi protecţia datelor personale

de

A venit vremea să vă luați un calculator nou sau ați decis să scăpați de vechiul laptop și să vă luați în locul lui o tabletă? Sau poate vă doriți un smartphone mai bun sau vreți să vă schimbați chiar și mașina? Vă întrebați ce legătură au toate acestea cu electronicele vechi și siguranța datelor personale stocate în acestea? Vă voi spune imediat.

Toate dispozitivele enumerate mai sus folosesc diverse medii de stocare a datelor, cum ar fi hard diskul, cardul micro-SD, sau SSD-ul. Fiecare dintre acestea au în ele o multitudine de informații personale foarte importante, de la lista voastră de contacte până la parolele conturilor bancare. Ca atare, înainte de a vinde electronicele vechi pe care nu le mai folosiți, mediile de stocare ale lor trebuie golite de orice fel de informație sensibilă.

Calculatorul sau laptopul

De regulă, acestea conțin un hard disk pe care sunt stocate majoritatea informațiilor personale de pe acestea dispozitive. Înainte de a dona, vinde sau recicla un laptop sau un calculator, reformatați hardul. În acest fel, toate informațiile care au caracter personal și sunt extrem de importante vor fi șterse. Se recomandă că, pentru a vă asigura că acestea au fost, într-adevăr, eliminate definitiv și nu mai pot fi recuperat în nici un fel, să se folosească programe de distrugere a datelor, operațiunea făcându-se, la nevoie, de mai multe ori.

Alternativ, hard diskul în cauză se poate păstra de către voi și se poate folosi în noul calculator sau laptop cumpărat sau poate fi distrus ulterior.

Smartphone-ul

Unele telefoane inteligente au atât memorie internă, cât și carduri micro-SD pe care stochează datele. În general, ele au o funcție care vă permite să resetați sistemul de operare al telefonului la setările inițiale, din fabrică, ștergând, în același timp, toate informațiile stocate în memoria internă sau pe card.

Dacă nu sunteți siguri că datele personale sau importante au fost eliminate din telefon, înlăturați cardul SD și păstrați-l pentru a-l folosi în telefonul nou achiziționat. Dacă nu mai aveți nevoie deloc de el, acesta se poate distruge pentru a nu mai putea fi folosit de alte persoane.

Telefoanele inteligente sunt, uneori, conectate și la tot felul de conturi online, ca iTunes, Dropbox sau căsuțe de email. Eliminați orice date sau parole ale acestora și întrerupeți orice legătură între telefon și conturile respective pentru a vă asigura că nimeni altcineva nu vi le va folosi fără permisiunea voastră!

Tabletele

Aceste dispozitive se aseamănă cu telefoanele mobile, ca atare, urmați exact aceeași pași descriși mai sus.

Mașinile

Majoritatea vehiculelor din ziua de astăzi permit conectarea la telefoanele mobile prin intermediul tehnologiei Bluetooth. De asemenea, dispun și de unități de stocare a datelor, reprezentate de hard diskuri, în care sunt încărcate hărțile de navigație, muzica și pozele preferate sau alte date personale, de o mai mare importanță. Când vindeți mașina, ștergeți toate datele din unitatea de stocare.

Pentru a vedea exact cum se face această operațiune, consultați manualul mașinii sau contactați reprezentanța de la care ați cumpărat-o. La fiecare model de mașină, procedura este diferită.