Este contul bancar online sigur

de

Istoria băncilor datează încă din timpuri străvechi, unele dintre primele instituții bancare fiind templele religioase. Oamenii obișnuiau să-și depoziteze aurul și alte bunuri prețioase în temple, pentru că acestea erau bine construite, erau păzite și, mai presus de toate, erau sacre. În Grecia antică, tranzacțiile financiare se făceau în temple și tot atunci au apărut și primele modele de note de credit, folosite pentru a reduce riscul de a fi jefuit când te deplasai la drum cu sume mari de bani.

De atunci, din acele vremuri, băncile au evoluat foarte mult. Au apărut și legile referitoare la activitatea lor, iar ele au introdus multe alte servicii adiționale, precum acordarea de împrumuturi și adăugarea de dobânzi la acestea. Acum, odată cu apariția noilor tehnologii și a internetului, banking-ul începe să aibă o nouă față. Oricine își poate accesa foarte ușor contul bancar online și poate face diverse tranzacții prin intermediul acestuia, cu rapiditate și în siguranță.

Banking-ul online

Efectuarea de tranzacții prin intermediul internetului poartă, în general, denumirea de online banking sau internet banking. Această formă de banking permite consumatorului să aibă acces direct la contul său online și să obțină orice informație dorește despre starea acestuia. Acest sistem de tip „direct-to-consumer” (direct la consumator) este mult mai rapid și mai convenabil pentru el, comparativ cu sistemul tradițional.

Spre exemplu, dacă ai nevoie să efectuezi o anumită operațiune bancară după încheierea programului băncii, internet banking-ul te poate ajuta în acest caz. Ai nevoie doar de o conexiune la internet și de parola și de numele de utilizator al contului tău, accesul la acesta fiindu-ți permis imediat.

Băncile care își desfășoară activitatea numai pe internet

Multe bănci foarte cunoscute oferă servicii de banking online, însă sunt și unele care efectuează tranzacțiile lor strict prin intermediul internetului. Ele sunt numite și „online-only banks” (bănci care își desfășoară activitatea numai pe internet). În această situație, singura modalitate prin care poți beneficia de serviciile unei astfel de bănci, este să ai un cont de online banking. Deși băncile în cauză există și în realitate, ele preferă să își efectueze tranzacțiile numai prin mediul online.

Beneficiile

În zilele noastre, din ce în ce mai mulți oameni au tot mai puțin timp la dispoziție în fiecare zi, folosirea unor servicii de banking oferite de unele bănci prin intermediul internetului, se dovedesc a fi convenabile și benefice. În afara tranzacțiilor efectuate, o persoană poate beneficia și de dobânzi mai bune sau de comisioane de servicii preferențiale, mai ales în cazul băncilor care operează numai online. Din moment ce costurile procesării tranzacțiilor sunt relativ scăzute, banca își permite să ofere clienților dobânzi mai bune pentru conturile lor de economii.

Industria online banking-ului

Deși internetul este folosit de multă lume și de multe bănci, fenomenul de „online-only bank” a luat amploare undeva în jurul anului 2000, când o bine cunoscută bancă a conceput o metodă mai simplă și mai convenabilă de tranzacționare online, oferindu-le clienților dobânzi mai mari. Băncile care încercaseră implementarea acesteia metode mai înainte au eșuat, deoarece aveau comisioane prea mari la tranzacții și nu ofereau aceleași dobânzi clienților. De asemenea, procedurile de accesare a conturilor bancare online erau complicate, iar oamenii se temeau de fraude.

În cele din urmă, industria s-a dezvoltat și a devenit mai stabilă începând cu anul 2003, internetul fiind și el mai sigur și mai la îndemâna multor indivizi.