Exista egalitate intre femei si barbati in Islam ?

de

De fiecare dată când se aduce în discuție Islamul sau lumea musulmană, una dintre cele mai des întâlnite întrebări este dacă există egalitate între femei și bărbați aici. Este destul de cunoscut faptul că, în cadrul acestei religii și în societatea arabă, lucrurile diferă, uneori foarte mult, de obiceiurile și tradițiile cu care suntem noi, ceilalți locuitori ai planetei, obișnuiți.

Teoretic, Islamul se dorește a fi o religie a păcii și a supunerii față de Allah, cel care este considerat de musulmani a fi Creatorul tuturor lucrurilor, la fel cum, pentru creștini, Dumnezeu îndeplinește același rol. Textul religios după care se ghidează adepții Islamului se numește Coran, reprezentând pentru ei ceea ce Biblia este pentru alți credincioși. Religia despre care discutăm acum a apărut prin secolul al VII-lea, în Peninsula Arabă, într-o zonă în care astăzi se găsește Arabia Saudită.

Cel care a pus bazele ei este profetul Muhammad (probabil că mulți dintre voi îl cunoașteți și ca Mahommed). Cel mai important loc de pelerinaj pentru musulmani, în care trebuie să ajungă măcar o dată în viață, este Mecca. Spuneam mai devreme că, cel puțin teoretic, Islamul este o religie a păcii. De ce mai mult teoretic? Deoarece, în practică, vedem destul de bine ce se întâmplă.

Fanaticii musulmani comit foarte multe acte de tip terorist, toate în numele și pentru Allah. Asta înseamnă că orice credincios de acest gen este rău? Evident, nu. Trebuie să recunoaștem că în fiecare religie există și astfel de indivizi, mult prea zeloși, care iau prea literalmente sfaturile din textele religioase. Sau, uneori, își creează ei singuri propriile idei sau interpretează după bunul plac cele scrise în Coran, Biblie etc.

Dar să ne întoarcem la ceea ce spuneam și în titlul acestui articol: există egalitate între femei ți bărbați în Islam? Conform acestei religii, sunt diferențe notabile între natura unui bărbat și cea a unei femei. Bărbatul, în general, este mai puternic și mai puțin sensibil la tot felul de emoții și sentimente. Ceea ce înseamnă că gândește și mai „la rece” decât o femeie.

Femeia trece prin diferite etape în viața ei, printre care se regăsesc și ciclul menstrual și sarcina, pe când bărbatul nu are parte de așa ceva. Se spune că Dumnezeul musulmanilor (Allah), a dat fiecărui sex în parte responsabilități și îndatoriri bazate pe natura lui. De aceea, bărbații sunt preocupați cu munca și aducerea unui venit pe care să-l cheltuiască împreună cu familia sa.

Femeile nu pot să muncească numai ele, mai ales atunci când sunt gravide sau când atmosfera activității pe care o desfășoară nu este una tocmai potrivită lor. Și cum ele sunt mai influențate de sentimente față de bărbați, se atașează mai mult și mai ușor de copiii lor. Încă un motiv pentru care ele sunt mai pricepute la creșterea celor mici.

Pe baza diferențelor de mai sus, ne putem da seama că drepturile femeilor nu sunt aceleași cu ale bărbaților. De exemplu, în cazul în care doi copii, frate și soră, au primit o moștenire de la părinți, băiatul/bărbatul va lua dublul bunurilor sau sumei de bani care îi revin surorii sale. Acest lucru se argumentează prin faptul că bărbatul are nevoie de moștenire pentru momentul când se va căsători și-și va întemeia o familie.

Femeia se consideră că nu are nevoie de prea multe lucruri sau bani, din moment ce ei nu i se cere să cheltuiască nimic în gospodărie. Dacă vorbim de poligamie, un bărbat poate fi cinstit cu toate nevestele sale, condiția principală fiind ca el să petreacă timpul în mod egal cu fiecare dintre ele. Pentru femei, este mai dificil de făcut asta, pentru că ele au parte și de sarcini sau ciclu menstrual.

Într-o astfel de circumstanță, nu toți bărbații pot întreține raporturi sexuale cu ele. Pe de altă parte, o femeie poate avea și drepturi care nu sunt valabile în cazul bărbatului, cum ar fi purtarea unora bijuterii de aur sau a hainelor din mătase. Din câte se poate observa, Islamul nu este preocupat cu egalitatea în drepturi, ci, mai degrabă, cu dreptatea.