Expertii te invata cum sa folosesti dronele

de

O echipa de specialisti de confidentialitate si companiile de tehnologie formata de Guvernul Presedintelui SUA, Barack Obama, a prezentat protocoale pentru utilizarea dronelor atat de putin deranjante. Este vorba despre recomandari voluntare, dar unele companii cu interese in dezbatere spera ca protocolul sa evite reglementari mult mai dure, iar industria dipozitivelor aeriene sa poata face primii pasi. In mod semnificativ, organizatiile de stiri sunt scutite de recomandari pentru a respecta libertatea presei.

Fanii dronelor spun ca pot oferi beneficii enorme de la inspectarea liniilor electrice si pana la livrarea medicametelor in zone indepartate. Google si Amazon vor sa le foloseasca in oferte. Administratia Nationala de Informare si Telecomunicatii, din cadrul Departamentului de Comert al SUA, a prezentat saptamana aceasta ghidul de bune practici, care conteaza pe sprijinul producatorilor de drone, Amazon si alte companii de tehnologie si comercianti cu amanuntul, precum si avocatii confidentialitatii. Sugestiile sunt adresate atat navelor particulare, cat si celor comerciale. Cateva dintre multele indrumari:

1. Opratorii nu trebuie sa seteze dronele pe o proprietate privata, fara permisiunea proprietarului

2. Acestia trebuie sa alerteze persoanele din zona, inainte, cand dronele zboara si sa le explice scopul zborului

3. In cazul in care exista o nevoie cu adevarat importanta, dronele nu trebuie sa zboare intr-un loc in care o persoana are intimitate si nu trebuie utilizata pentru a urmari pe cineva in mod continuu

4. Nu utiliza informatiile culese de drone pentru a lua decizii cu privire la angajari, credite sau eligibilitate pentru a primi asistenta medicala.

5. Nu utiliza informatiile personale cu scopuri publicitare fara permisiunea persoanei respective.

6. Informatiile obtinute nu trebuie pastrate mai mult decat este necesar, desi se pot face exceptii pentru dispute juridice, motive de securitate sau cu acordul persoanei observate.

In Statele Unite sunt aproximativ 5.600 de drone inregistrate in scopuri comerciale si aproape 450.000 de fani au cel putin un dispozitiv, conform cifrelor furnizate de Administratia Federala a Aviatiei. Popularitatea sa a crescut in ultimul an si a acumulat presiune asupra industriei si avocatilor apararii, incat sa se puna de acord asupra recomandarilor de utilizare. Mai multe mijloace de comunicare au fost reprezentate la discutiile care au dus la text si au obtinut o exceptie. Protocoalele au aratat ca mijloacele de comunicare trebuie sa poata utiliza dronele la fel cum tehnologia echivaleaza cu avioanele si elicopterele, pentru inregistrarea informatiilor in spatiul publicitar mereu, cand urmeaza politicile etice si legile federale de stat. Patru companii, ale caror camere de supraveghere sunt amplasate in multe drone au refuzat sa faca recomandari.

Purtatorul de cuvant al companiilor, a declarat ca nu exista orientari similare pentru camerele de securitate nici pentru persoanele cu acoperisurile incarcate cu camere de supraveghere.