Ferestrele din termopan, o necesitate pentru o termoizolare perfecta

de

Ferestrele din termopan sunt cel mai des utilizate in zilele noastre, in toate tipurile de constructii. Acestea detin proprietati de o calitate superioara fata de ferestrele clasice, incomparabile din punct de vedere al izolarii termice si fonice si aduc numeroase avantaje celor care le instaleaza.

In trecut, termopanele reprezentau o investitie majora si un efort financiar pentru persoanele din clasa sociala medie. Totusi, aceasta era o investitie pe termen lung si cea mai buna solutie pentru a creste clasa de eficienta energetica a unui apartament, a unei case, a unui spatiu comercial, a unui birou, etc.

Astazi, termopanele au devenit o necesitate, costurile achizitionarii unor astfel de ferestre si ale instalarii lor au scazut, devenind astfel accesibile pentru oricine. Ansamblurile rezidentiale noi si cladirile de birouri sunt dotate cu geamuri termopane de calitate superioara datorita avantajelor pe care acestea le ofera. Si blocurile vechi de locuinte sunt dotate cu astfel de ferestre instalate de catre fiecare proprietar in parte, iar consecintele acestei schimbari sunt resimtite in timp. Proprietarii care decid sa inlocuiasca ferestrele clasice cu cele termopan inregistreaza facturi mult mai scazute la energie electrica si, totodata, constata ca sunetele de mediu din exterior sunt mult mai putin deranjante.

Ferestrele termopan sunt concepute in scopul termoizolarii aproape perfecte, nepermitand aerului rece sa patrunda in locuinta, dar nici aerului cald sa paraseasca incaperea, cu exceptia momentului in care acesta este deschis. Exista un numar mare de categorii de geamuri termoizolante care difera in functie de buget, dimensiuni si nevoile clientului.

Ansamblul din care este format geamul termopan este unul simplu, insa acesta trebuie sa fie proiectat si executat in mod impecabil pentru a oferi toate calitatile asteptate. Acest ansamblu este compus din doua foi de sticla sigilate in asa fel incat ele sa creeze un mediu etans, gazos. Distanta dintre aceste foi de sticla este masurabila in mm care creeaza un efect de protectie termica.

Pretul geamurilor termopane creste sau scade in functie de grosimea acestor foi de sticla dar si in functie de calitatea tamplariei PVC. Principalele categorii de geamuri termopan sunt geamul termopan float clar, Low-E, ornament, reflexiv, colorat sau mat. In general, usile si ferestrele din termopan au dimensiuni de 24 mm sau 32 mm, insa exista si alte dimensiuni utilizate in constructia acestora.

Un sistem mai avansat din punct de vedere termoizolant este Tripan-ul care asigura o atenuare a zgomotului prin utilizarea a trei foi de sticla si nu doua. Avantajul montarii unor ferestre termopan este faptul ca acestea beneficiaza de o garantie oferita de producator care este de 10 ani in cele mai multe cazuri. Pe durata acestei perioade, echipa producatorului se prezinta si isi asuma responsabilitatea repararii acestora sau a inlocuirii pieselor care nu au rezistat in timp in cazul in care geamurile au un comportament neadecvat.

Cele mai frecvente probleme sunt condensul exagerat, dezlipirea garniturilor sau uzura prematura a altor componente precum elementele de feronerie. Importanta apelului la o companie de renume, cu experienta, atunci cand vine vorba despre montarea termopanelor, este foarte mare.