Filozofia religiei

de

Religia este ceva ce umanitatea apreciază încă din vremuri imemoriale, ea devenind, adesea, un aspect important din viața fiecăruia dintre noi. Oricare religie are propriile sale principii și ne învață câte o lecție unică. Ea dă o formă culturii și moștenirii societății în care trăim și ne arată cum să ne desfășurăm viața și care este scopul acesteia. Așadar, se poate spune că filozofia unei religii se rezumă la a descoperi cât mai multe despre existența pe care o ducem.

Ea este compusă din doctrine religioase, scripturi, povești, credințe, practici, istorii și argumente. Orice detaliu care ne poate ajuta pe noi să învățăm cât mai multe despre viața care ne-a fost dată, poate fi considerată parte integrantă a filozofiei religiei de care aparținem. Toate studiile care se fac pe marginea acestui subiect, au rolul de a ne oferi cât mai multe informații despre fiecare religie în parte și despre autenticitatea și valorile ei.

Filozofia asociată cu o anumită religie încearcă, în esență, să înțeleagă cum anume funcționează convingerile religioase și credința și cum anume (sau ce mesaj) transmit oamenilor. De asemenea, face tot posibilul în a-L explica pe Dumnezeu cât mai bine, pentru ca toți adepții respectivei religii să poată vedea clar cine este El. Practic, filozofia analizează și justifică autenticitatea unor convingeri religioase.

Deși atât teologia, cât și filozofia, se ocupă de conceptele acestor convingeri, teologia, dacă ar fi să facem o distincție, vorbește despre o anumită religie, în timp ce filozofia, pe de altă parte, implică investigații științifice și studiază cu atenție meritele și defectele religiei. Toate scrierile sacre reprezintă, pentru filozofie, sursă și temă de cercetare în această direcție.

Filozofia religiilor analizează toate afirmațiile care sunt făcute, justificându-le și oferindu-le o explicație cât mai potrivită. Ea ajută la aflarea unui răspuns la toate întrebările exprimate și caută să găsească și o soluție prin intermediul cercetărilor efectuate pe marginea subiectului care este studiat. Concluziile care derivă de aici și toate explicațiile necesare, sunt transmise către public într-un context potrivit cu religia în cauză.

Această filozofie este văzută diferit de la persoană la persoană. Fiecare dintre noi putem privi același concept dintr-un unghi opus celui pe care îl abordează individul din imediata noastră vecinătate. Este adevărat că, un om care este mai deschis la minte, poate analiza toate conceptele pe care le întâlnește mult mai bine și mai corect față de cineva care are o idee preconcepută din start.