Ghid practic de pedalat in oras (si nu numai)

de

Pedalatul prin oras este un lucru inspaimantator pentru multa lume. Lipsa pistelor special create pentru biciclisti si soferii indisciplinati sunt principalele motive pentru care atat de putini oameni de la noi aleg sa mearga cu bicicleta la job sau acolo unde au treaba si apeleaza in continuare la masina.

Desi deplasarea cu masina este mult mai comoda decat cea cu bicicleta, traficul tot mai aglomerat, lipsa locurilor de parcare si costul ridicat al carburantului ii impinge pe unii dintre noi sa aleaga bicicleta in locul masinii.

Daca si tu faci parte din aceasta categorie, iata ce ar trebui sa stii si sa faci pentru a fi in siguranta atunci cand pedalezi prin oras:

1. Invata regulile de circulatie destinate ciclistilor (si nu numai)

Daca vrei sa fii in siguranta in trafic atunci cand iesi cu bicicleta atunci ar trebui sa arunci un ochi pe legislatia care reglementeaza circulatia pe drumurile publice. In afara de regulile care ii vizeaza strict pe biciclisti trebuie neaparat sa inveti si cateva reguli elementare de circulatie, cum ar fi cazurile in care ai sau trebuie sa acorzi prioritate.

2. Nu te baza pe soferi

Daca presupui ca soferii te vor observa si te vor ocoli atunci cand vrei sa faci o manevra, poti sfarsi tragic. Cel mai bine este sa iti porti singur de grija, sa previi eventualele situatii periculoase. Astfel, asigura-te de fiecare data cand faci o manevra, chiar daca ai prioritate, caci viata ta este mai importanta decat orgoliul din trafic.

3. Nu asculta muzica la casti

Atunci cand mergi pe o bicicleta de oras trebuie sa fii foarte atent la zgomotele din jur. Poate vei da nas in nas cu o ambulanta sau poate te claxoneaza o masina pentru a te atentiona asupra unui eventual pericol, etc. Pentru a putea reactiona la timp este important sa fii mereu in alerta.

4. Fa-te vizibil

Poarta vesta reflectorizanta noaptea si echipeaza-ti bicicleta cu stopuri si faruri pentru a putea fi reperat mai usor in trafic.

5. Nu trata pista de biciclete ca pe o zona magica

Nimic nu iti garanteaza ca daca circuli pe banda destinata ciclistilor esti ferit de orice pericol. Trateaza aceasta zona ca pe o banda normala de circulatie si respecta regulile aferente.

6. Exerseaza

Daca nu ai mai mers de mult timp pe bicicleta nu este un lucru intelept sa iesi direct in traficul aglomerat. Desi se zice ca mersul pe bicicleta nu se uita niciodata, vei vedea ca la inceput va fi destul de greu sa stapanesti bicicleta asa cum o faceai cu multi ani in urma. Exerseaza asadar pe strazi mai putin aglomerate inainte de a iesi in oras.

7. Ia cu tine un kit de urgente

Cateva scule pentru a repara o pana sau un lant rupt sunt esentiale atunci cand pleci cu bicicleta pe distante mai lungi.

8. Alege bicicleta potrivita

Desi un MTB te poate face sa te simti mai in siguranta, fiind mai masiva, o bicicleta de oras te va ajuta sa te strecori mai usor in trafic.