În ce măsură ne influențează politicul viața

de

Este o întrebare foarte pertinentă, având în vedere că politica și politicienii se află pe buzele tuturor. La orice colț de stradă, în orice mijloc de transport în comun, la grătar sau la plajă, niciun loc nu scapă de presiunea discuțiilor politice. Fie că suntem avizați sau nu, ne place la nebuie să ne dăm cu părerea despre orice și avem pretenția că deținem adevăraul absolut.

Atunci când nu știi ce să mai vorbești cu prietenii când ești la grătar sau la o bere, când toate subiectele legate de femei și probleme pur bărbătești s-au epuizat, politica îți sare imediat în ajutor! Nu ai cum să dai greș cu aceasta, pentru că este o sursă inepuizabilă de discuții și polemici. Lăsând la o parte aspectul comic al acestui tip de comportament, cei mai mulți dintre noi avem și tendința păguboasă de a arunca vina în ograda politicienilor pentru orice neajuns pe care îl întâmpinăm. Am rămas fără serviciu pentru că m-a prins șeful chiulind sau pentru că s-au făcut disponibilizări? Guvernul e de vină!, Președintele e vinovat!. Nu am ce mânca, dar nici nu îmi place să muncesc. Guvernul e de vină! Nu am învățat nimic la liceu sau la facultate, am chiulit și m-am distrat în cluburi. Acum îmi caut de muncă, dar nu găsesc. Nu sunt locuri de muncă. Guvernul e de vină! Ponta, Băsescu și compania!

Așa cum poate ați sesizat din tonul celor scrise mai sus, aceste lamentări sunt mai mult decât penibile. Este adevărat că politicienii țin frâiele unei țări și sunt responsabili, în mare parte, de bunăstrea unei națiuni. Dar niciun politician sau un guvern nu va putea niciodată, sub nicio formă, să schimbe natura unui popor. Este mai mult decât evident că dacă ție nu îți place să muncești sau să înveți și nu știi cum să mai fugi de responsabilități, nici un politician din lume nu va putea să îți schimbe viața. Singurul responsabil direct de viitorul tău ești chiar tu!

Un alt aspect în care greșim este să comparăm modul în care se face politică la noi în țară cu ceea ce se întâmplă în alte țări. Așa cum fiecare om este diferit, așa și fiecare popor are trăsăturile lui specifice. Este de așteptat ca un neamț să trateze o problemă mult mai serios și cu mai multă răspundere decât un italian, de exemplu. Am dat exemplul italienilor pentru că sunt latini, ca și noi, și ne leagă anumite trăsături de caracter. Așa cum bine știți, latinii sunt mai visători, mai impulsivi și au tendința să nu ia lucrurile foarte în serios. Acestea fiind spuse, este absolut normal ca politicile din cele două țări să fie complet diferite.

Motivele pentru care politicul nu este singurul și nici cel mai mare responsabil pentru neajunsurile noastre sunt multe și nu mi-ar ajunge o zi pentru a le scrie pe toate. Ideea este că a arunca vina sau responsabilitatea vieții noastre în curtea politicienilor sau a unei persoane anume (președinte, premier, etc.) nu este o atitudine sănătoasă ori constructivă. Dacă vrei să ai o viață frumoasă și liniștită, preia conducerea! Nu mai aștepta să primești de la alții pentru că niciodată nu vei fi mulțumit de ce ți se va da.

Atunci când vezi că nu ai ce pune pe masă ori că nu ai cu ce să plătești factura la gaze, evită să dai vina pe guvern. Caută-ți ceva de muncă (sau schimbă job-ul actual dacă nu ești plătit corespunzător) și rezolvă-ți singur problemele. Dacă nu îți găsești job-ul mult visat, dar nici nu te-ai obosit să înveți în timpul școlii, nu te mai plânge că statul nu ajută tinerii. Dacă ai fi învățat și ai fi știut să faci ceva, ai fi stăpânit o meserie, te-ai fi ajutat singur.

În concluzie, politicienii nu sunt răspunzători de tot ceea ce ni se întâmplă și singurii în măsură de a schima ceva în viața noatră suntem chiar noi!