Informații despre gunoiul de grajd

de

Ce este gunoiul de grajd?

Există trei mari categorii de gunoi de grajd (îngrășământ) care provin din două surse: de la plante și de la animale. Acest îngrășământ se folosește în grădinărit pentru că are un număr mare de nutrienți vitali, fiind un material organic utilizat la fertilizarea solului, a plantelor și a culturilor în mod natural.

Care sunt cele 3 tipuri de gunoi de grajd (cunoscut, de asemena, și sub numele de bălegar)?

1. Compostul

Este un produs alcătuit din plante moarte: flori, frunze, iarbă etc. Se poate obține foarte ușor acasă, tot ceea ce trebuie să faceți este să adunați plantele moarte de care nu mai aveți nevoie, să le puneți într-un recipient și să așteptați. În timp, în respectivul recipient se va aduna umezeală, căldură și aer, care sunt mediul propice pentru dezvoltarea microorganismelor. Acestea vor interacționa cu plantele și vor forma compostul, o sursă excelentă de nutrienți pentru sol. În el, dacă se dorește, se pot adăuga chiar și resturi de mâncare.

„Bălegarul verde”

Numit și bălegarul de plante este un tip special de plantă care crește rapid și care este plantată special pentru a proteja solul expus. Este foarte bun pentru grădinile de legume, deoarece frunzele sale nu permit dezvoltarea ierburilor nefolositoare, iar rădăcinile previn eroziunea solului. Pentru rezultate cât mai bune, „bălegarul verde” trebuie plantat când este încă verde, pentru a putea furniza solului nutrienții de care are nevoie.

3. Bălegarul de animale

Bălegarul de animale (sau gunoiul de grajd, după cum mai este numit), este compus din materia fecală de la cai, oi, găini, vaci, porci și chiar din cea a liliecilor. Foarte important de reținut: pentru fertilizarea solului cu un astfel de îngrășământ, nu se va folosi niciodată unul provenit de la câini, pisici sau oameni, deoarece fecalele acestora pot conține și transmite boli periculoase! Fiecare fel de bălegar de animale are diverse feluri de nutrienți util pentru anumite scopuri.

Care este cel mai popular gunoi de grajd?

Bălegarul de cai este unul dintre cele mai folosite tipuri de îngrășăminte organice folosite la fertilizarea solului, în primul rând pentru că este ieftin și disponibil oricând. Calitatea acestuia depinde foarte mult de alimentația pe care o au caii care îl produc și de vechimea lui. Se recomandă alegerea unui bălegar care provine de la cai hrăniți numai cu iarbă, pentru a preveni contaminarea solului cu semințele altor plante sau cu patogeni care îi pot face rău. Pentru rezultate cât mai bune, bălegarul trebuie să aibă o vechime mare (6 luni sau mai mult) și trebuie să conțină o cantitate cât mai mare de materie organică pentru a hrăni corespunzător solul.