Înotul – lucruri mai puțin cunoscute despre sportul în apă

de

Înotul este unul dintre cele mai sănătoase sporturi. Pe lângă efectele sale dovedite de tonifiere a corpului și stimulare a sistemului cardio-vascular, înotul poate fi un adevărat antrenament al minții, întărind voința dar și conferindu-ne o stare de calm și relaxare. Iată totuși câteva detalii mai puțin cunoscute despre înot:

Înotul este cel mai potrivit sport dacă ai probleme cu articulațiile

Dacă ai astfel de probleme, este recomandat să nu practici sporturi care solicită foarte mult articulațiile, precum culturismul, baschetul, fotbalul. Chiar și alergatul are un impact destul de mare asupra articulațiilor, mai ales dacă alergăm pe suprafețe dure, precum asfaltul.

Din fericire, poți merge la înot oricât dorești, este chiar recomandat de medici și kinetoterapeuți. Gimnastica în apa, sau Aqua Gym, este la fel de benefică pentru corpul tău.

Concentrația mare de clor în apa piscinelor acoperite crește riscul de cancer

Un studiu realizat de Centre for Research în Environmental Epidemiology din Barcelona a relevat faptul că o concentrație foarte mare de clor în apă de la piscină ne poate afecta ADN-ul, devenind mai predispuși la cancer.

Concluziile studiului, pe care le puteți găsi online pe site-ul Environmental Health Perspectives, confirmă și opiniile oamenilor de știință care susțineau că o concentrație mare de clor în apă poate agrava starea pacienților cu astm.

Înotul crește speranța de viață

Auzim peste tot de beneficiile înotului, cum ar fi faptul că înlătură anxietatea, stările depresive și oboseala sau că ameliorează afecțiunile pulmonare și ale căilor respiratorii. Se pare că lista de beneficii se extinde din ce în ce mai mult, o dată cu noi cercetări. Un studiu publicat în International Journal of Aquatic Research susține că înotul scade riscul de deces din cauza unor afecțiuni grave. Este dovedit faptul că practicanții înotului au o rată de deces mai mică decât persoanele care practică joggingul sau mersul intensiv pe jos.

Înotul este cel mai potrivit sport pentru persoanele de vârstă mijlocie

Începând cu vârsta de 20 de ani, corpul nostru deja începe procesul de îmbătrânire, un proces foarte lent la început, aproape neobservabil, care crește exponențial în rapiditate o dată cu înaintarea în vârstă. Din cauza acestui fenomen, corpul începe să nu mai funcționeze la aceiași parametri. O parte din noi se resemnează și adoptă o viață sedentară, în timp ce restul iau decizia de a-și adapta alimentația și a avea un stil de viață care să includă sport și mișcare. Însă unele probleme specifice vârstei ne pot împiedica să practicăm anumite sporturi fără a risca accidentări. Înotul este un sport neutru prin excelență și unul din cele mai potrivite pentru persoanele de vârsta a doua.