Intretinere gazon prin tunderi repetate

de

Gazonul a devenit foarte popular si la noi in ultimii ani, deoarece tot mai multi proprietari de gospodarii au inceput sa puna accent pe aspectul curtii si gradinii lor, iar acest mod de a innobila o gradina este unul dintre cele mai elegante.

Insa, pentru a arata mereu superb in cea mai mare parte a anului, iarba trebuie intretinuta si ingrijita. In cazul in care a ajuns la 7-8 cm, este timpul primei ei taieri. Avand in vedere delicatetea plantelor tinere, este recomandabil sa se foloseasca un utilaj elicoidal, asigurandu-va ca lama este ascutita. In cursul lucrarilor de intretinere gazon, dupa a doua taiere, iarba va tinde sa devina mai viguroasa si putem trece la o masina de tuns normala, efectuand aceasta operatie la fiecare zece zile, pana in octombrie.

Intretinere gazon, cu stropiri dese

Trebuie tinut cont ca fiecare tip de gazon are propriile sale caracteristici, o anumita inaltime de crestere sau diverse nivele de rezistenta la soare sau la lipsa apei. Ca sa arate frumos si impecabil, buruienile care cresc odata cu gazonul trebuie inlaturate. Prin buruieni ne referim la toate acele plante care modifica intr-un fel sau altul performantele gazonului si

afecteaza aspectul lui estetic, avand si alte efecte asupra lui, cum ar fi reducerea luminii, scaderea de substante nutritive si, chiar mai grav, absorbtia de apa in timpul verii. Aceste plante au o rezistenta mai mare, astfel, in cazul unor conditii nefavorabile, prin selectia naturala, gazonul va muri. Propagarea acestor plante este foarte ridicata, din acest motiv in aproape toate solurile sunt buruieni, ele trebuind inlaturate in operatiile de intretinere gazon.

Indepartarea buruienilor, in lucrarile de intretinere gazon

Pe langa apa, nutrienti si lumina, buruienile mai fura si din spatiul vital, in unele cazuri acest lucru ducand la pieirea ierbii. Un exemplu pe care toata lumea il cunoaste deja este  volbura, care se infasoara in jurul plantei, provocandu-i asfixierea. O alta problema care afecteaza livezile si gradinile de legume de data aceasta, este prezenta florilor produse de buruieni, care distrag atentia insectelor polenizatoare de la culturile noastre, ducand la  reducerea polenizarii.

Erbicidele folosite la intretinere gazon

Pentru a evita aceste probleme, solul trebuie pastrat cat mai curat posibil de buruieni si de semintele lor. Una dintre cele mai importante surse de astfel de seminte este gunoiul de grajd, care, daca nu este suficient maturizat, contine cantitati mari din acestea, pe care animalele le-au mancat. Deci, este bine sa se evite utilizarea gunoiului de grajd in cazul in care nu este pe deplin maturat.

Alt purtator de seminte este si apa cu care se uda si care poate contine in plus si parti de rizomi ori radacini de buruieni. La intretinere gazon, sunt preferabile metodele de irigare cu filtru, daca se utilizeaza apa murdara. Utilizarea erbicidelor poate contribui in mod esential la distrugerea buruienilor, care este o problema foarte serioasa cand este vorba mai ales de un gazon.www.Moderngardendesign.ro

Combaterea mecanica este metoda clasica si se efectueaza manual sau cu ajutorul unor instrumente simple. Controlul chimic este un tip de lupta care implica utilizarea substantelor chimice, insa este necesar sa stim mai intai proprietatile produsului folosit si pagubele pe care le poate provoca florei si faunei.