Investiţiile inteligente

de

Investițiile de succes sunt, fără îndoială, cele făcute cu cap, după cum se spune în popor. Contează foarte mult alegerile pe care le faceți atunci când doriți să investiți o anumită sumă de bani într-o afacere, în acțiuni la bursă sau într-o altă oportunitate de acest fel care vă poate aduce câștiguri atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung.

Oamenii sunt destul de diferiți unii față de ceilalți, deci și nevoile sau investițiile pe care le fac variază, la rândul lor, după caz. Totuși, chiar dacă acestea se deosebesc, nu înseamnă cu nu trebuie respectate niște tipare bine stabilite pentru a vă asigura că investițiile făcute sunt unele cu adevărat potrivite.

1. Determinarea nevoilor individului

Ținta unei investiții are diferite obiective și diferite perioade de timp în care acestea pot fi atinse. Unele persoane investesc bani pentru scopuri de scurtă durată, cum ar fi cumpărarea unei mașini sau plata unei vacanțe în străinătate. De cealaltă parte a baricadei, există și investițiile pe termen lung, menite să-i asigure individului un trai decent după ce acesta s-a pensionat. Ce fel de investiții sunteți dispuși să faceți depinde numai de voi și de nevoile voastre personale!

Trebuie spus că fiecare investiție vine și cu un anumit risc. Se spune că, dacă investiția este mare, și riscul este pe măsură, dar și răsplata este la fel de consistentă. Totuși, chiar și ciuda unui câștig mare, nu ar trebui să vă asumați niște riscuri considerabile doar de dragul de a o face. Ar trebui să aveți o limită pe care, dacă ați atins-o, să vă opriți sau, cel puțin, să analizați un pic situația în care vă aflați, decizând, apoi, dacă vreți să continuați.

2. Avantajul primului venit

Sau, după cum spun englezii, „early bird’s advantage„. Ce înseamnă asta? Simplu spus, cu cât vă apucați mai devreme să faceți investiții, cu atât mai mulți bani veți avea de câștigat. Puteți strânge, astfel, o sumă importantă de bani până la bătrânețe, dacă vă apucați de investiții (sau chiar de economisit) din tinerețe.

Această metodă este una ușoară de urmat. Când sunteți mai tineri, de exemplu, pe la 25 de ani, nu aveți încă foarte multe obligații (copii, familie, gospodărie de întreținut), deci, teoretic, dacă dispuneți de ceva bani, puteți fie să îi investiți, fie să îi economisiți. Pe măsură ce anii vor trece, veți avea, într-adevăr, mai multe obligații dar, în același timp, și suma de bani pe care ați economist-o sau ați investit-o se va mări.

3. Investirea frecventă a banilor

Este mult mai ușor să investiți sume mai mici de bani mai des, decât sume mari mai rar. În primul rând, pentru că nu toată lumea are la îndemână un capital foarte mare pentru această activitate. În al doilea rând, veți mai avea nevoie de bani și pentru alte cheltuieli, deci nu ar fi o idee prea bună să dați toți banii din buzunar pentru o investiție ca apoi să rămâneți fără.

4. Distribuirea uniformă a investițiilor

Făcând din nou referire la o zicală în limba engleză, aș spune să nu vă puneți toate ouăle într-un singur coș (aceasta este traducerea mot-a-mot a expresiei „don’t put all your eggs in one basket”). Acest sfat este valabil în general, în orice aspect al vieții, nu doar în investiții. De ce nu este bine să mizați totul pe o singură sursă de venit?

Simplu, deoarece, dacă aceasta pică, rămâneți fără bani. Ceea ce înseamnă că nu veți mai avea cu ce să vă plătiți cheltuielile lunare, gen întreținere (sau chirie, după caz), facturi de utilități, rate la bancă etc. Având mai multe surse de venit, dacă se întâmplă ca una din ele să dispară, veți fi ceva mai liniștiți știind că tot veți mai putea să puneți ceva pe masă, dat fiind faptul că banii continuă să vă intre în cont din celelalte surse rămase.

5. Urmărirea investițiilor

Cum investițiile pe care le faceți sunt din fondurile proprii, este normal să fiți foarte atenți la ceea ce se întâmplă cu ele. De aceea, ar trebui să le monitorizați constant, pentru a vedea care din ele sunt profitabile și merită să le țineți și pe viitor, și care nu sunt foarte profitabile și ar trebui eliminate.

6. Investirea corectă a banilor

O persoană trebuie să facă diferite investiții pentru termen scurt și lung. Cele pe termen scurt nu trebuie să fie foarte riscante și trebuie să ofere posibilitatea unor câștiguri mai rapide, pe când cele pe termen lung ar trebui să fie unele care să lase aceste câștiguri să crească în timp.