Istoria comer╚Ťului electronic

de

Conceptul de comer╚Ť electronic nu este nicidecum unul nou, inventat ├«n ultimii ani. Dimpotriv─â, s-ar putea s─â v─â uimeasc─â informa╚Ťia pe care urmeaz─â s─â v-o ├«mp─ârt─â╚Öesc, dar ea este adev─ârat─â. Comer╚Ťul online are o v├órst─â respectabil─â, ╚Ťin├ónd cont c─â ├«nceputurile lui ├«╚Öi au originea undeva prin anii ’60. De atunci ╚Öi p├ón─â acum, acesta a evoluat foarte mult, ajung├ónd la nivelul pe care ├«l cunoa╚Ötem cu to╚Ťii acum.

Una dintre primele forme de comer╚Ť electronic ap─ârut─â ├«n urm─â cu peste 40 de ani, este EDI (Electronic Data Interchange – Schimb Electronic de Date). Acesta era un set de standarde pentru tranzac╚Ťiile electronice ╚Öi pentru schimbul de informa╚Ťii de afaceri. Chiar ╚Öi a╚Öa, prin crearea schimbului electronic de date, nu toate companiile puteau s─â fac─â afaceri prin intermediul noului sistem, deoarece formatul acestuia diferea de la o entitate la alta. Apoi, ├«n 1984, a ap─ârut un nou standard EDI (ASC X12), ce a f─âcut, ├«n sf├ór╚Öit, posibil transferul unui num─âr foarte mare de tranzac╚Ťii, el fiind rapid adoptat de c─âtre toate companiile care doreau s─â fac─â afaceri ╚Öi ├«n mediul electronic.

Opt ani mai t├órziu, ├«n 1992, a ap─ârut ╚Öi primul browser de tip „point and click”, numit Mosaic. Ulterior, a devenit disponibil ╚Öi primul browser desc─ârcabil bazat pe Mosaic, Netscape, ceea ce le-a oferit oamenilor care erau conecta╚Ťi la internet posibilitatea de a fi ╚Öi ei implica╚Ťi mai activ ├«n comer╚Ťul electronic. Acesta a fost cu adev─ârat primul pas din istoria comer╚Ťului online care a dus la r─âsp├óndirea sa la nivel mondial.

Conexiunile de internet DSL ╚Öi de mare vitez─â le-au permis utilizatorilor s─â profite ╚Öi mai mult de avantajele oferite de comer╚Ťul electronic, v├ónz─ârile de s─ârb─âtori din 1998 stabilind un record la acel moment. V├ónz─ârile online ale AOL din timpul Cr─âciunului ╚Öi ale celorlalte s─ârb─âtori de iarn─â, pe o durat─â de 10 s─âpt─âm├óni, au ajuns la impresionanta cifr─â de 1 miliard de dolari.

Odat─â cu apari╚Ťia sistemului de operare Red Hat Linux, cei care de╚Ťineau un calculator puteau opta acum pentru utilizarea acestuia, ei nefiind obliga╚Ťi s─â foloseasc─â numai Windows, care era singurul sistem de operare p├ón─â la acea dat─â. Compania Napster a fost fondat─â ├«n 1999 ╚Öi, de╚Öi, ini╚Ťial, serviciile pe care le oferea erau legate mai mult de partajarea fi╚Öierelor audio gratuit, apari╚Ťia ei a reprezentat un pas important ├«n istoria comer╚Ťului electronic (e-commerce).

Devenind din ce ├«n ce mai popular, consumatorii au dorit s─â-╚Öi exprime ╚Öi ei p─ârerea lor cu privire la ceea ce ar dori s─â primeasc─â de la siteul Napster, dar ╚Öi de la ├«ntreaga industrie a comer╚Ťului online ├«n general. ├Än anul 2000, AOL ╚Öi Time Warner au fuzionat, combin├ónd o companie care ├«╚Öi desf─â╚Öura ├«ntreaga activitate numai pe internet, cu una clasic─â. Tot atunci, la fel de populare deveniser─â ╚Öi Yahoo, eBay ╚Öi Amazon, numele lor fiind sinonime cu internetul ╚Öi comer╚Ťul online.

Hackerii au atacat toate aceste siteuri ├«n anul 2000, atunci demonstr├óndu-se nevoia implement─ârii unor m─âsuri de siguran╚Ť─â mai bune, mai ales pentru partea de e-commerce. La acest moment, s-a ├«nceput militarea pentru sisteme mai securizate de comenzi ╚Öi folosirea unor browsere cu interfa╚Ť─â ce oferea o protec╚Ťie pentru utilizatori ├«mpotriva poten╚Ťialelor pericole ce-i p├óndeau pe ace╚Ötia pe internet.

╚śi companiile tradi╚Ťionale care, p├ón─â nu de mult, ├«╚Öi desf─â╚Öurau activitatea exclusiv offline, au adoptat ╚Öi ele e-commerce-ul ╚Öi acum, ├«n prezent, fiecare dintre ele are un site pe internet prin intermediul c─âruia se pot face comenzi de produse ╚Öi/sau servicii.