Istoria dansului oriental si spectacolul de dans oriental in Constanta

de

Originea dansului oriental, belly dance sau dans din buric se afla in zona Orientul Mijlociu, zona Egiptului, India si Asia Mica. Cum a luat nastere acest dans nu se stie cu exactitate, o varianta spune ca a fost creat de femei, pentru femei, fiind un dans ce ajuta la nastere. In aceiasi maniera se spune ca acest dans face parte din cultul fertilitati, fiind un dans dedicat zeitatilor. Dar acest dans a devenit cu timpul, un dans dedicat anumitor evenimente, ceremonii, nasteri, avand rolul de a marca un eveniment deosebit. Ulterior a devenit un  moment dedicat barbatilor datorita miscarilor seducatoare ale dansatoarelor de belly dance.

Raspandirea acestui dans in lume este pusa pe seama popoarelor indiene ce au migrat spre continentul European, lasand in tari precum Turcia aceasta traditie. Ei practicau acest dans pentru a se intretine si astfel distrau publicul.

 

In Egipt acest dans a avut si perioade in care a fost interzis, in principal din motive religioase, se considera ca miscarile dansatoarelor au o conotatie sexuala. Denumirea de belly dance a fost data de americani, in timp ce francezii ii spun dance du ventre, adica dans din buric, asa cum se mai spune si in Romania. In Statele Unite ale Americii acest dans a ajuns la inceputul secolului douzeci prin intermediul unui concurs de dans, unde a avut un succes formidabil.

 

Costumele dansatoarelor de belly dance poarta numele de bedlah si sunt formate din: bustiera frumos decorata cu paiete, pietre pretioase si materiale stralucitoare si o centura la fel decorata ca si bustiera, de care se poate prinde fusta sau salvarii. Aceste costume accentueaza frumusetea dansului, sunt frumos colorate si stralucitoare, astfel infrumuseteaza orice dansatoare. Miscarile acestui dans nu sunt doar cele din buric, implica intregul corp: mainile au rolul de a scoate in evidenta anumite miscari si pentru echilibru, picioarele sunt intr-o miscare continua fiind un dans ritmat. In acest dans nici expresia fetei nu trebuie neglijata, dansatoarele de belly dance cunosc acest lucru si atrag imediat toate privirile.

In Romania acest dans este prezent mai ales in zona Dobrogei, fapt datorat in principal minoritatilor turco-tatare din aceasta zona a tarii. Acest lucru nu a impiedicat raspandirea acestui dans in intreaga tara. Dar este un dans preferat in special la evenimentele speciale din Constanta pentru miscarile deosebite dar si pentru ritmurile ametioare ce cuprind pe oricine. In Constanta gasiti restaurante cu specific oriental, ce ofera si program artistic de dans oriental, dar pentru a vedea un spectacol de dans oriental, puteti gasi dansatoare profesioniste pentru evenimente. Spectacolul poate contine si evantaie, dans cu sabii, lumini sau flacari.

Noi ne-am documentat, am studiat aceasta cultura a dansului oriental si o prezentam cu placere, la orice eveniment suntem invitati in Constanta. Un spectacol de dans oriental poate fi realizat cu o dansatoare sau mai multe dansatoare de dans oriental. Spectacolul de dans oriental poate fi adus la o aniversare, majorat, banchet, petrecere privata, nunta, botez sau evenimente corporate sau poate constitui o surpriza pentru sarbatorit/sarbatorita. Dansatoarele din buric au coregrafii  variate, costume originale si muzica proprie. Cu talent si multa munca miscarile dansatoarelor vor aduce buna dispozitie tuturor. Considerat un dans creat de femei, pentru femei, dansatoarele noastre va invita la dans! Pentru mai multe detalii ne puteti contacta la 0762838354