Istoria sărbătorii Valentine’s Day

de

Ziua Sfântului Valentin (sau, pe scurt și pe înțelesul tuturor, Valentine’s Day) este încă una din sărbătorile pe care și românii le-au preluat de la americani, pe lângă deja celebra Halloween. Și noi avem, în tradiția noastră, o sărbătoare identică, numită Dragobete. Dar câtă lume mai știe sau mai ține cont de ea? Probabil nu multă. Cred că Valentine’s Day sună mai bine. Plus de asta, ne-am obișnuit deja cu ideea unei denumiri mai pompoase, așa că am cam uitat de Dragobetele nostru.

Valentine’s Day se sărbătorește în fiecare an pe data de 14 februarie. Ceea ce înseamnă că, la data și la ora la care eu scriu articolul de față, nu prea mai ai foarte mult timp să te pregătești pentru această zi importantă în viața oricărui cuplu. Ai cumpărat deja cadourile? Ai pus la punct ultimele detalii? Sau încă mai ai multe mici probleme de rezolvat? Dacă da, nu mai sta degeaba! Grăbește-te!

14 februarie este ziua în care, probabil, se vor face cadou cele mai multe flori, cele mai multe cutii cu bomboane de ciocolată și se vor transmite cele mai multe mesaje de dragoste între două persoane care se iubesc, atât față în față, cât și prin intermediul internetului sau al telefonului mobil. Nici dacă ai vrea să te ascunzi sau să ignori aceste lucruri, nu ai putea.

Știu că foarte mulți dintre voi sărbătoriți Valentine’s Day, fără îndoială. Dar aveți idee cum a luat ființă? Cu alte cuvinte, „cum s-a inventat”? De unde a pornit totul? Dacă nu știți, am să vă povestesc imediat câteva detalii interesante legate de această sărbătoare a dragostei.

În mod tradițional, Valentine’s Day este un amestec de elemente și ritualuri romane și creștine. Conform Bisericii Catolice, există nu mai puțin de 3 sfinți al căror nume este Valentin. Într-una dintre legende, Valentin era un preot roman care a trăit în secolul al 3-lea, pe vremea împăratului Claudiu al 2-lea.

La acea vreme, împăratul dăduse un decret prin care le interzicea bărbaților tineri să se căsătorească, deoarece el credea că un bărbat celibatar era un soldat mult mai bun ca unul care avea nevastă și/sau familie. Preotul Valentin era împotriva decretului și, de câte ori avea ocazia, pe ascuns, ajuta tinerele cupluri să se căsătorească.

Când s-a descoperit ceea ce făcea el, împăratul a ordonat ca Valentin să fie executat. O altă versiune a legendei pe care tocmai am menționat-o, spune că acesta a fost condamnat la moarte pentru faptul că i-ar fi ajutat pe creștini să evadeze din închisorile romane, acolo unde, adesea, erau torturați.

În fine, o a treia legendă spune că Valentin ar fi fost primul individ care a trimis un mesaj/o felicitare chiar către fiica nevăzătoare a șefului închisorii în care era ținut, în 270 după Hristos, pentru faptul că refuzase să renunțe la religia sa (creștinism). El îi mulțumea, prin intermediul mesajului, fetei pentru că îi aducea mereu de mâncare, semnându-se, în încheierea felicitării, cu „de la Valentinul tău„.

Evident, toate aceste povești nu sunt decât niște legende. Folclor. Nu cred că ne poate spune nimeni care este originea exactă a sărbătorii Valentine’s Day. Chiar și așa, nimic nu ne oprește să ne bucurăm și noi de această zi. De fapt, cred că legendele pe care le-am enumerat eu mai sus sunt unul dintre elementele care aduc un pic de mister zilei de Valentine’s Day. Și cui nu-i place misterul? Oare ar mai avea același farmec dacă am ști totul despre orice? Probabil că nu.

Continuând cu istoria zilei de Sfântul Valentin, trebuie spus că sărbătoarea a rezistat testului timpului, ea fiind la modă atât în Evul Mediu, cât și în prezent. Nici chiar romanii nu erau indiferenți la Valentine’s Day. Februarie, în general, era pentru romani o lună considerată a fi prima de la începutul primăverii și un prilej numai bun pentru curățenia și purificarea casei.

Data de 14 februarie a fost stabilită în jurul anului 500 după Hristos, de către Papa Gelasius. Tot în această perioadă, în Anglia și Franța, ziua de 14 era și începutul sezonului de împerechere la păsări, ceea ce a făcut și mai mult legătura între Valentine’s Day și noțiunea de dragoste, romantism.

Mesajele de Sfântul Valentin au și ele o istorie veche, ele apărând pe la începutul secolului al 15-lea (vorbim strict de cele mai noi, nu punem la socoteală ceea ce se trimitea pe vremea când au apărut legendele despre Valentine’s Day!). Fiecare mesaj trimis unei persoane iubite era, de regulă, anonim.

Cel mai vechi mesaj de Sfântul Valentin este un poem scris de Ducele de Orleans, Charles, și era adresat soției sale. Ducele a scris acest poem pe când se afla întemnițat în Turnul Londrei, după ce fusese luat prizonier în Bătălia de la Agincourt. Acum face parte dintr-o colecție de manuscrise care se găsesc la British Library (Biblioteca Britanică), la Londra.

În Marea Britanie, ziua de Sfântul Valentin a devenit o sărbătoare foarte populară începând cu anii 1600. Iar la debutul secolului 20, mesajele scrise de mână au fost înlocuite de cele tipărite pe felicitări, mulțumită tehnologiei care a avansat. Se estimează că, la fiecare Valentine’s Day, femeile trimit nu mai puțin de 80% din numărul total de felicitări cu tematica acestei sărbători.

Asta înseamnă că, teoretic, mulți dintre noi, bărbații, fie uităm să întoarcem favorul, fie nu suntem chiar atât de romantici pe cât s-ar crede când vine vorba de trimis felicitări de Valentine’s Day!

A, înainte de a încheia articolul, doresc să amintesc, în treacăt, faptul că strălucita Biserică Ortodoxă a României ar vrea să interzică Valentine’s Day. În opinia preoților, ziua este una a desfrâului. Voi ce părere aveți? Sunteți de acord sau nu cu „prea fericiții”?