La ce să fii atent când cumperi o motocicletă second

de

Ești pasionat pe vehicule pe două roți și visul tău cel mai mare este să ai propria ta motocicletă?

Dacă bugetul tău este cam limitat și nu îți permite să cumperi o motocicletă nouă, varianta cea mai la îndemână pentru a-ți îndeplini visul este să optezi pentru un vehicul second hand. Pe piață există o gamă extrem de variată de motociclete, cu motoare, modele și dimensiuni diferite din care poți alege. Trebuie doar să fii atent la câteva aspecte pentru a fi sigur că o vei lua pe cea mai bună.

Dacă ai luat decizia de a-ți achiziționa un astfel de vehicul dintr-un magazin specializat, există câteva lucruri de care să ții cont înainte de a te hotărî asupra vreunui model. De menționat este faptul că aceste sfaturi le poți urma cu încredere și în cazul în care alegi să cumperi de la un prieten sau de la o rudă. Niciodată nu strică să fii prevăzător, iar dacă luăm în calcul că vei plăti o sumă destul de importantă (o motocicletă bună poate fi destul de scumpă chiar dacă nu este la primul proprietar), acțiunile tale sunt perfect justificate.

Iată, deci, care sunt sfaturile de care să ții cont atunci când cumperi o motocicletă second-hand:

1. Hotărăște-te asupra modelului

Înainte de a prospecta piața ar fi extrem de util dacă te-ai hotărî asupra unui model anume. Gândește-te bine ce motocicletă și ce tip de motor ți se potrivește cel mai bine și abia apoi poți începe căutările. Dacă te vei concentra asupra unui model anume, căutarea ta va fi mult mai ușoară, iar șansele de a găsi rapid ceea ce îți dorești vor crește semnificativ.

Dacă, de exemplu, cauți o motocicletă cu care să mergi la serviciu zi de zi, poți să te orientezi către una de tip cruiser (cele mai cunoscute motociclete de tip cruiser sunt Harley Davidson). Acestea sunt construite pentru ca ocupantul să stea cât mai comod în șa, astfel că sunt potrivite pentru a merge cu ele zi de zi la serviciu sau pentru plimbările lungi, de primăvară.

În schimb, dacă vrei să te distrezi în weekend la o competiție off-road, atunci ar trebui să cauți un “dirt bike” sau o motocicletă enduro, special concepute pentru condiții mai dificile de drum.

În cele din urmă, dacă preferi să mergi în drumeții sau în excursii pe două roți (dar cu o viteză mai mare, spre deosebire de ceea ce oferă un cruiser) o idee bună ar fi să îți cumperi o motocicletă touring sau sport-touring.

Așadar, în funcție de ceea ce îți place să faci sau de nevoile pe care le ai, alege-ți modelul preferat și mergi la cumpărături. Acum, cu siguranță, aria căutărilor tale va fi cu mult mai mică, iar misiunea ta mult mai ușoară.

2. Verifică bine ceea ce urmează să cumperi

După ce te-ai hotărât ce model de motocicletă ți se potrivește, caută magazinul sau dealerii care vând astfel de mijloace de transport second-hand. Este recomandat ca vizita ta la magazin sau în locul de unde îți vei achiziționa motocicleta mult visată să aibă loc ziua și în prezența unui mecanic. Odată ce ai găsit ceea ce căutai, nu fă rabat de la calitate. Inspectează în amănunt integritatea motocicletei, a vopselei, a accesoriilor, a motorului, precum și a altor aspecte care știi că sunt importante pentru tine și pentru siguranța ta în trafic.

În cazul în care ai găsit ceva care îți place, dar mecanicul tău este de părere că nu întrunește toate condițiile unui vehicul de calitate, nu te lăsa condus de sentimente și ascultă de persoana mult mai avizată decât tine. Astfel, te asiguri că vei lua o decizie bună, pe care nu o vei regreta mai târziu.

3. Fă un test ride

În timp ce te afli pe motocicletă, fii atent la felul în care aceasta ia virajele pentru a te asigura că se comportă cum trebuie în curbe. De asemenea, fii sigur că aceasta merge lin, fără a a scoate zgomote ciudate. Extrem de importante sunt și frânele, farurile, oglinzile laterale, cauciucurile, dar și cadrul în sine. Toate trebuie să funcționeze și să se prezinte impecabil, chiar dacă vorbim de o motocicletă second-hand. Având în vedere că este vorba despre siguranța ta, nu lua o decizie dacă nu ești convins că ceea ce urmează să cumperi întrunește toate condițiile de siguranță.

În concluzie, dacă ești suficient de atent și dacă urmezi aceste reguli de bază, cumpărarea unei motociclete second-hand ar trebui să fie un succes. Astfel, te vei putea bucura de o plimbare plăcută, dar și sigură, călare pe motocicleta visurilor tale.