Legile persuasiunii

de

Care sunt legile persuasiunii si ce presupun acestea

Pentru a intelege pe deplin procesul de persuasiune, trebuie sa intelegi unele concepte sau principii de baza ale persuasiunii.

 

Oamenii din toate culturile isi formeaza anumite reactii fata de situatii commune in procesul de persuasiune. Aceste reactii fata de anumiti stimuli fac posibila prezicerea comportamentului altora, si, prin urmare, convingerea acestora.

 

  1. Legea reciprocitatii

 

Cand cineva iti da ceva care pentru tine are o anumita valoare, reactionezi imediat prin dorinta de a-I da ceva in schimb.

 

Intr-o oarecare masura, reciprocitatea ne tine pe toti sub control.

 

Nu e rau sa le dam cadouri altora, sau sa acceptam daruri de la ei. Este clar insa ca oamenilro le displace sentimental de fi “datori” sau de a fi in situatia de a recompensa.

 

  1. Legea contrastului

 

Cand doua rticole sunt relative diferite unul de altul, ni se vor parea si mai diferite daca le plasma alaturi in spatiu si timp.

 

Comerciantii folosesc adesea principiul contrastului, deoarece este foarte eficient, astfel, legea contrastului mai este folosita si pentru a va convinge sa cumparati produsul cel mai scump.

 

  1. Legea prietenilor

 

Cand cineva iti cere sa faci ceva si acea persoana are in vedere propriile tale interese, ai o motivatie puternica de a-I indeplini cererea.

 

Oamenii vor face aproape orice le cere un prieten. Dar, trebuie sa fi considerat prieten pentru a avea succes in procesul de persuasiune.

 

  1. Legea asteptarii

 

Cand cineva in care crezi sau pe care il respecti se seteapta sa efectuezi o sarcina sau sa produci un anumit rezultat, vei tinde sa te ridici la inaltimea asteptarilor lui, indiferent in ce sens-pozitiv sau negativ

 

  1. Legea asocierii

 

Tindem sa simpatizam cu produsele, serviciile sau cu ideile care sunt sustinute de alti oameni pe care ii simpatizam sau respectam.

 

Daca ne plac oamenii asociati cu un produs, tindem sa facem in minte asociatii pozitive cu produsul pe care il sustin ei.

 

  1. Legea consecventei

 

Cand un idivid anunta, in scris sau oral, ca ia atitudine intr-o problema sau cu privire la un anumit punct de vedere, el va tinde ferm, sa apere acea convingere indifferent de corectitudinea ei chiar si in fata unor probe contrare covarsitoare.

 

Daca cineva face caz de valorile, etichetele sau convingerile dumneavoastra, aceasta produce in dumneavoastra o disonanta foarte puternica. Prin urmare, este important sa determinati pe cineva sa se dedice unei credinte, inainte de a- cere sa se implice in ceea ce presupune acea cerdinta.

 

  1. Legea penuriei

 

Cand o persoana constata ca un lucru pe care si-I doreste se gaseste doar intr-o cantitate limitata, crede c avloarea acelui lucrudorit este mai mare decat daca s-ar gasi din abundenta.

 

  1. Legea conformismului

 

Majoritatae oamenilor tind sa fie de acord cu propunerile, produsele sau serviciile care vor fi percepute ca fiind acceptabile de majoritatea celorlalti oameni sau de majoritatae membrilor grupului din care face parte individual.

 

Oamenii se inscriu in trei categorii fundamentale:

 

–      Conformisti– 80% din totalul populatiei;

 

Ii preocupa de felul in care ii percep ceilalti si vor sa fie acceptati.

 

–      Contra-conformisti– 10% din populatie

 

Tind sa se revolte impotriva normelor sociale curente in grupuri relative mari.

 

–      si cei Contrari

 

Tind sa presupuna ca in general Conformistii gresesc si rareori se asociaza.

 

  1. Legea puterii

 

Oamenii au putere asupra altor oameni in masura in care sunt perceputi ca avand mai multa autoritate, forta, sau experienta.