Licitații online – cum să vă protejați când cumpărați de pe internet

de

Știai că atunci când cumperi un produs de la cineva care nu are statut de comerciant, legislația comerțului privind protecția consumatorului nu se aplică?

În mediul online, majoritatea vânzătorilor cu statut de persoană fizică preferă site-urile de licitații online. Ce trebuie să știi este faptul că site-urile respective nu îndeplinesc criteriile necesare pentru a avea statutul unui organizator de licitații, drept urmare nu sunt vizați de obligațiile legale stipulate în domeniu.

Mai mult , chiar dacă achiziționezi un produs sau un serviciu de la un comerciant prin intermediul unui site de licitații online, legislația privind vânzarea la distanță nu te protejează, deoarece licitațiile nu intră sub incidența acestor dispoziții legislative.

Un site de licitații online are obligații legale destul de limitate față de consumatori. Cea mai eficientă cale de a te proteja de fraude este prevenția. Înainte să achiziționezi un produs citește termenii și condițiile de utilizare puse la dispoziție de site-ul respectiv. Acolo vei găsi soluții de protecție împotriva fraudelor.

Cum să te protejezi pe un site de licitații online?

Înainte să licitezi pentru un produs, verifică reputația vânzătorului, consultând feedback-uri și impresii de la cei care au mai cumpărat înainte de la el. Site-uri precum Okazii.ro au un sistem de calificative primite de fiecare vânzător cu ajutorul cărora îți poți face o părere inițială.

Conform ECC România, este recomandat să verifici dacă există costuri poștale în prețul afișat pe site. Fii foarte atent la condițiile pe care vânzătorul ți le impune pentru a putea licita, pe lângă termenii și condițiile site-ului de licitații online. Descrierile vagi sau contradictorii ar trebui să îți ridice suspiciuni. De asemenea, asigură-te că ai înțeles în ce condiții poți returna produsul sau dacă se oferă garanție.

Pasul următor este să verifici transparența vânzătorului și anume să te asiguri că sunt disponibile toate datele sale de contact. Dacă precizează doar o adresă de e-mail sau un număr de telefon, fii sigur că, în caz că apar probleme, nu vei da de el niciodată. O adresă pe care s-o poți verifica în pagini aurii poate fi foarte utilă în caz de nevoie.

Nu în ultimul rând, verifică modalitatea în care se realizează plata, precum și dacă site-ul oferă securizare tranzacțiilor care au loc prin intermediul său. Ferește-te de mijloace de transfer ca Western Union întrucât tranzacțiile nu vor putea fi urmărite dacă apar probleme. Cel mai sigur este cardul de credit sau, în caz că există, mecanismele proprii de plată ale site-ului de licitații online.