Lucrari de primavara in plantatia de mure

de

Acum putem spune ca a venit primavara pe care cu totii o asteptam.

La o prima evaluare se poate observa ca in zona noastra iarna ce tocmai a trecut a fost una blanda, prietenoasa cu plantatia de mure.

Nu avem degeraturi masive ca in anul trecut, deci putem spera la o productie mai buna, atat cantitativ cat si calitativ.

In aceasta perioada incep lucrarile de tundere / intretinere, pentru „toaletarea” murului care sunt absolut necesare. Ele cuprind atat taierile de igienizare (curatea ramurilor uscate, deteriorate de inghet si bolnave), cat si taierile de fructificare (de rodire). Taierea de rodire urmareste asigurarea in permanenta a echilibrului intre procesele de crestere si rodire.

Aceste proceduri au rolul sa ajute la reinnoirea si fructificarea anuala a plantei, asigurandu-i o dezvoltare corespunzatoare si o recolta consistenta.

Daca nu se fac (la timp sau deloc) exista sansa ca de la un an la altul sa va treziti invadati de tufele de mur fara tepi tot mai greu de intretinut si controlat.

Cum taiem ?

Se va scurta axul principal al murului la inaltimea de 2-2.30 m, iar ramificatiile se scurteaza la 30-40 cm fata de ax. Aceasta operatie va ajuta planta sa produca fructe mari si frumoase.

Marele avantaj la soiul de mure Thonrfree este ca rugul nu are tepi, iar tunderea si evacuarea cregilor devine astfel o activitate placuta.