Lucrări sezoniere pentru grădină

de

Ar trebui să acordăm la fel de multă atenție grădinii noastre, cum îi acordăm și casei în care locuim. Sau corpului pe care îl avem. Din păcate, nu toți facem asta. Tindem să neglijăm această bucată de pământ pe care o avem în fața sau în spatele casei noastre.

Credem că nu este nici o problemă dacă au năpădit-o ciulinii, boscheții sau dacă iarba a crescut atât de mare încât pare a fi o junglă în miniatură. Mai rău chiar, o folosim și ca pe o groapă de gunoi. Aruncăm într-un colț tot felul de mizerii sau lucruri care s-au stricat și care nu ne mai sunt de nici un real folos: o mașină de spălat, un televizor antic, o saltea de pat veche și ruptă etc.

Ce părere credeți că-și fac alte persoane care vă vizitează casa când văd așa ceva? Cu siguranță, nu una bună! În vremurile trecute, mentalitatea oamenilor era alta. Cel care deținea o grădină făcea tot posibilul să o îngrijească (presupunând că era gospodar). Atunci, grădina era un motiv de mândrie și oricine voia să audă cum este felicitat, ba chiar lăudat pentru condiția în care se prezenta grădina sa.

Ce arată dezordinea dintr-o grădina, oricât de mare sau mică este aceasta? Ei bine, nu poate indica decât un singur lucru: dezordinea din casa și chiar viața proprietarului acesteia. Ce este de făcut în acest caz? Treceți la treabă, puneți mâna pe o mașină de tuns iarba, pe o foarfecă de copaci sau pe sapă și atacați în forță!

Scăpați de buruienile care v-au acaparat grădina, tăiați orice tufiș sau iarbă care nu are ce căuta acolo și aruncați deșeurile casnice acolo unde le este locul cu adevărat: la tomberon! O grădină trebuie îngrijită în permanență, pe toată durata anului, indiferent de anotimp.

Primăvara

Acum este momentul când puteți planta, de exemplu, flori. Dar înainte de a face asta, grădina trebuie curățată de bălării. Tăiați iarba periodic, pentru a nu-i permite să crească din nou foarte mare și să acopere complet straturile de flori nou plantate.

Asigurați-vă că și rândurile sau straturile în care urmează să plantați ceea ce doriți sunt pregătite să primească semințele.

Vara

În anotimpul călduros, grădina are nevoie imediată de apă. Toate florile, legumele și alte plante care au fost sădite fie în primăvară, fie chiar pe timp de vară, trebuie udate periodic. Apa este un element esențial în hidratarea oricărei plante. Fără apă, ele se usucă și mor. De asemenea, nu uitați de iarbă.

Cu toate că ritmul de creștere al acesteia tinde să încetinească începând cu luna mai, tot este nevoie să o tăiați la un interval de 10 zile până la două săptămâni. Pentru a menține solul bogat în substanțele nutritive de care plantele au nevoie, puteți adăuga compost.

Dacă aveți în grădina voastră iederă, acordați-i atenție sporită. Nu-i permiteți să crească atât de mult încât să acapareze și alte plante aflate în apropiere. De asemenea, n-o lăsați să urce pe ziduri sau garduri, deoarece le poate deteriora!

Toamna

Lucrările de grădinărit continuă și în acest anotimp, cu toate că ați putea fi tentați să mai reduceți un pic ritmul acestora. Toamna, grădina trebuie aranjată pentru anotimpul rece care urmează. În acest fel, o veți putea menține mai curată pe timp de iarnă, iar primăvara următoare nu va mai trebui să depuneți eforturi foarte mari pentru a o pregăti de plantat.

Nu strică să aveți în grădină și câteva plante tomnatice, precum crizantemele, pentru a menține un aspect plăcut pe durata anotimpului. Peluzele trebuie și ele îngrijite cu atenție și fertilizate cu substanțe speciale pentru ca iarba să fie sănătoasă și pentru a evita apariția oricăror buruieni nedorite.

Iarna

Munca în grădină nu se încheie nici acum! Chiar dacă afară este frig și mai toate plantele din grădină au dispărut, tot mai avem câte ceva de făcut. De exemplu, solul trebuie săpat și din el înlăturate orice resturi de plante rămase din sezonul anterior. Avem nevoie ca solul să fie cât mai curat pentru activitățile de grădinărit de primăvară.

O altă idee bună ar fi ca orice peluză sau bucată de teren cultivată cu iarbă, să fie tratată cu fertilizatori pe bază de azotat.