Mai multe proiecte stiintifice, un copil mai deștept!

de

Un copil deștept este acela care a primit o educație cât mai bună, nu doar în familie, ci și în școală. Iată de ce trebuie să-l încurajezi pe cel mic să-i placă educația și să-și dorească să studieze cât mai mult! Pune-l să citească tot felul de cărți, de articole, de lucrări (care să fie și pe înțelesul lui) și sfătuiește-l să fie cât mai atent la ceea ce i se predă la școală, chiar dacă lui i se pare plictisitor sau o pierdere de vreme.

Este adevărat că există și materii „de umplutură” care, poate, nu-și au locul în programa școlară. Din punctul meu de vedere, cred că le putem trece în plan secund pe acestea. Să ne concentrăm mult mai atent pe acele materii care contează cu adevărat. Totuși, ținând cont că nu prea avem cum să evităm și orele de curs plictisitoare, ar trebui să le recomandăm copiilor noștri să nu le neglijeze nici pe ele.

Fiecare părinte se întreabă ce poate face pentru a-i insufla odraslei sale dragostea pentru învățat, pentru carte, pentru școală. Uitându-ne un pic mai sus, putem remarca faptul că am vorbit deja despre citit. Poate fi un punct de plecare. Dar nu este singurul! Încercați și cu un proiect științific!

Credeți că proiectele științifice sunt prea dificile, prea complexe sau prea plictisitoare pentru un copil? Da, uneori pot fi. Dar dacă suntem dispuși să le abordăm diferit, le putem face mai amuzante și mai educative. Și că tot am ajuns aici, să vedem care sunt motivele principale pentru care un proiect științific ajută copiii să devină mai inteligenți!

În primul rând, este vorba de implicare. Noi, oamenii, înțelegem mult mai bine un lucru dacă îl facem practic. Deci, dacă vreți să aveți un copil deștept, puneți-l să lucreze la un proiect științific! Puneți-l să adune datele (informațiile) de care are nevoie, să le organizeze într-o anumită ordine ori să construiască machete.

Astfel, este foarte posibil ca el să priceapă mult mai bine cum funcționează anumite lucruri sau cum se aplică niște concepte în practică. Și, cu cât prinde mai bine informațiile, cu atât le va putea reține și mai ușor.

Mai departe, după cum menționam într-un paragraf anterior, un al doilea motiv pentru care proiectul științific este util unui copil, este acela că el va vedea practic cum funcționează mare parte din obiectele care îl înconjoară. Spre exemplu, cum anume se stinge și se aprinde un bec. Mulți dintre noi, dacă nu suntem electricieni, sau dacă nu ne-a plăcut fizica în școală, nu știm exact care este tot procesul din spatele aprinderii becului.

Nu știm cum funcționează tot sistemul. Prin participarea la un proiect științific, alături de copilul nostru, putem afla! Deci, iată că ne este util chiar și nouă, nu doar lui!

Motivul numărul 3: dacă proiectul este amuzant, copilului nu ii va fi greu să învețe. Secretul în a îi face pe copii să le placă școala și materiile predate acolo, mai ales în cazul celor mici, este de a ne și juca. Nu trebuie să fim mereu sobrii, serioși, afișând o mină gravă.

Ca atare, dacă facem un proiect științific altfel, dacă îl atacăm dintr-un unghi diferit și este pe placul copilului, el va fi bucuros să se implice. Nu i se va mai părea un lucru greu și va învăța mai repede și mai bine, ceea ce îl va face și mai deștept!

În final, ultimul motiv care vine în favoare proiectului științific, este schimbarea felului de a gândi. De regulă, nu toți copiii sunt creativi. Sau nu își pot pune în practică talentul pe care îl au, dacă sunt limitați de anumite idei, reguli etc. Proiectul le oferă ocazia să-și descătușeze potențialul și să-și pună la lucru creativitatea, precum și să gândească un pic altfel.

Îi provoacă să găsească singuri informații, să vină cu idei noi sau să încerce să rezolve o problemă folosind o abordare diferită.