Mănâncă sănătos și luptă cu obezitatea

de

Cred că toată lumea a auzit de obezitate și știe ce înseamnă, dar numai o parte din noi realizează cât de gravă a devenit această problemă. Anul 2013 a adus cea mai semnificativă creștere a ratei obezității, care este acum la nivelul de 27,2% din populația SUA, conform Gallup Healthways Well-Being Index.

În SUA, aproximativ un sfert din copii cu vârste între 2 și 5 ani, și aproximativ o treime din copii care merg la școală (inclusiv adolescenții) au o greutate peste medie sau suferă de obezitate,. Aceeași situație o întâlnim și la aproximativ 30% din prescolarii cu venituri mici, care au o greutate peste medie sau sunt obezi, conform Centrului pentru prevenirea și controlul bolilor.

Ce este și mai rău e faptul că și copiii noștri se confruntă cu această problemă, iar motivele sunt destul de diverse: lipsa timpului, lipsa unei educații nutriționale adecvate, ignoranța părinților și așa mai departe.

Trebuie să dăm mai multă atenție dietei copiilor noștri și trebuie să încercam să diminuăm cantitățile de carbohidrați și grăsimi saturate pe care le consumăm, mărind în același timp cantitatea de proteine consumate. Putem face asta foarte simplu analizând informațiile nutriționale ale celor mai populare alimente și ingrediente și nefolosindu-le pe cele care nu oferă nutrienți de calitate.

De asemenea, ar trebui să includem în dietă cât de multe surse proteice putem, și ar trebui să facem asta din două motive. Primul motiv este că proteinele nu se transformă în grăsime atunci când ajung în organism, tot excesul de proteine fiind eliminat de organism prin urină. Al doilea motiv este acela că organismul folosește circa 30% din caloriile provenite din proteine pentru digerarea acelor proteine. La polul opus sunt carbohidrații, pentru a căror digestie sunt necesare doar 5% din caloriile pe care le furnizează aceștia.

Alimentele cele mai bogate în proteine sunt carnea, în special cea de pui, de curcan și de vită, ouăle, peștele și laptele. Ar trebui să încercam să includem cât mai multe din aceste alimente în dieta noastră zilnică. Micul dejun poate fi alcătuit din ouă fierte, pâine integrală, suc de fructe proaspăt stoarse, cereale cu lapte, brânză, legume, etc.

Când îți trimiți copilul la școală, nu te grăbi dându-i 10 lei ca să-și cumpere ce vrea el. Sunt șanse mari ca el să-și cumpere dulciuri, suc, sau să cheltuie banii pe orice altceva în afară de mâncare. În loc de asta, găsește-ți timp să-i prepari niște sandwich-uri la care să folosești pâine integrală, brânză, poate și niște piept de pui, precum și legume. Nu-ți încuraja copilul să consume sucuri acidulate. În loc de asta îi poți da o sticlă cu apa pe care să o ia la școală, sau chiar și o sticluța cu lapte degresat sau semi-degresat.

Încearcă să eviți mâncărurile prăjite deoarece uleiul este făcut aproape în totalitate din grăsimi saturate, care îți vor mari nivelul colesterolului, și aici mă refer la colesterolul „rău”, nu la cel „bun”.

Înțeleg perfect că lipsa timpului este o problemă atunci când vrem să mâncăm sănătos, și cu siguranță că și veniturile mici reprezintă un impediment la fel de mare. Dacă nu aveți cum să compensați lipsa timpului, aveți opțiunea de a folosi o pudră proteică.

Indiferent că beți un shake proteic pentru a înlocui o masă, sau poate că vreți să-l consume copilul la școală, shake-urile proteice reprezintă o variantă convenabilă de a ne mări aportul de proteine și a-l diminua pe cel de carbohidrați și grăsimi saturate.

Pudrele proteice mai pot fi folosite și ca parte a unor prăjituri delicioase, însă alegerea celei mai bune pudre proteice poate fi grea cu atâtea opțiuni pe piață. Cu toate acestea, dacă vă documentați puțin, cu siguranță puteți alege cea mai bună proteină pentru dumneavoastră și familia dumneavoastră.