Meloterapia sau terapia prin muzic─â

de

Meloterapia, sau terapia prin muzic─â este o practic─â a psihoterapiei prin care se urm─âre╚Öte calmarea st─ârilor de nervozitate ╚Öi a emo╚Ťiilor sub influen╚Ťa armoniilor de sunete. Cu ajutorul terapiei prin muzic─â se pot trata st─ârile depresive ╚Öi de anxietate, stresul sub toate formele sale, oboseala psihic─â ╚Öi st─ârile negative de natur─â psiho-emo╚Ťional─â ap─ârute ├«n urm─â unei afec╚Ťiuni cronice care implic─â o durere dificil de suportat.

Meloterapia este folosit─â ├«nc─â din antichitate, c├ónd se urm─ârea influen╚Ťarea emo╚Ťiilor prin muzic─â, mai ales ├«n caz de r─âzboi. Astfel, solda╚Ťii erau ├«ncuraja╚Ťi ╚Öi ajuta╚Ťi s─â treac─â peste team─â cu ajutorul c├óntecelor de r─âzboi. De asemenea, meloterapia este un act psiho-social c├ót se poate de natural ╚Öi de instinctual, dovedit de faptul c─â bebelu╚Öii se opresc din pl├óns atunci c├ónd aud un c├óntec de leag─ân.

Cum func╚Ťioneaz─â meloterapia?

Exist─â numeroase studii ╚Öi cercet─âri care demonstreaz─â beneficiile terapiei, folosind tehnologia PET scan ╚Öi a imageriei func╚Ťionale. Aceasta arat─â oscila╚Ťiile undelor cerebrale ├«n momentul audi╚Ťiei. ├Än acele momente are loc apari╚Ťia de unde alpha de joas─â frecven╚Ť─â ╚Öi inducerea unei st─âri de relaxare, caracterizat─â printr-o stare general─â de bine, stabilizarea frecven╚Ťei cardiace ╚Öi respiratorii, ╚Öi eliminarea st─ârii de tensiune nervoas─â.

Există două tipuri de tratament meloterapeutic: tratamenul pasiv și cel activ. Tratamentul pasiv presupune ca pacientul să asculte muzică într-un ambient liniștit, pe când în cel activ pacientul este încurajat să cânte la diferite instrumente muzicale, implicându-se în mod direct la compunerea muzicii.

Cine poate apela la meloterapie?

Meloterapia se adreseaz─â tuturor categoriilor de v├órst─â, de la copii, tineri, adul╚Ťi de v├órsta a dou─â p├ón─â la oameni mai ├«n v├órst─â. Te po╚Ťi bucura de beneficiile terapiei prin muzic─â chiar dac─â nu ai probleme de s─ân─âtate, pentru ├«ntre╚Ťinerea unui tonus psiho-emo╚Ťional echilibrat, ├«ns─â este ├«n mod special recomandat─â celor care sufer─â de anxietate, atacuri de panic─â, somatizarea st─ârilor psiho-emo╚Ťionale. Terapia prin muzic─â este, de asemenea, foarte util─â, atunci c├ónd este utilizat─â ├«n complementaritate cu alte terapii specifice unor afec╚Ťiuni mai grave. Pe scurt, nu exist─â restric╚Ťii sau efecte secundare negative c├ónd vine vorba de meloterapie, ci doar avantaje.