Meloterapia sau terapia prin muzică

de

Meloterapia, sau terapia prin muzică este o practică a psihoterapiei prin care se urmărește calmarea stărilor de nervozitate și a emoțiilor sub influența armoniilor de sunete. Cu ajutorul terapiei prin muzică se pot trata stările depresive și de anxietate, stresul sub toate formele sale, oboseala psihică și stările negative de natură psiho-emoțională apărute în urmă unei afecțiuni cronice care implică o durere dificil de suportat.

Meloterapia este folosită încă din antichitate, când se urmărea influențarea emoțiilor prin muzică, mai ales în caz de război. Astfel, soldații erau încurajați și ajutați să treacă peste teamă cu ajutorul cântecelor de război. De asemenea, meloterapia este un act psiho-social cât se poate de natural și de instinctual, dovedit de faptul că bebelușii se opresc din plâns atunci când aud un cântec de leagăn.

Cum funcționează meloterapia?

Există numeroase studii și cercetări care demonstrează beneficiile terapiei, folosind tehnologia PET scan și a imageriei funcționale. Aceasta arată oscilațiile undelor cerebrale în momentul audiției. În acele momente are loc apariția de unde alpha de joasă frecvență și inducerea unei stări de relaxare, caracterizată printr-o stare generală de bine, stabilizarea frecvenței cardiace și respiratorii, și eliminarea stării de tensiune nervoasă.

Există două tipuri de tratament meloterapeutic: tratamenul pasiv și cel activ. Tratamentul pasiv presupune ca pacientul să asculte muzică într-un ambient liniștit, pe când în cel activ pacientul este încurajat să cânte la diferite instrumente muzicale, implicându-se în mod direct la compunerea muzicii.

Cine poate apela la meloterapie?

Meloterapia se adresează tuturor categoriilor de vârstă, de la copii, tineri, adulți de vârsta a două până la oameni mai în vârstă. Te poți bucura de beneficiile terapiei prin muzică chiar dacă nu ai probleme de sănătate, pentru întreținerea unui tonus psiho-emoțional echilibrat, însă este în mod special recomandată celor care suferă de anxietate, atacuri de panică, somatizarea stărilor psiho-emoționale. Terapia prin muzică este, de asemenea, foarte utilă, atunci când este utilizată în complementaritate cu alte terapii specifice unor afecțiuni mai grave. Pe scurt, nu există restricții sau efecte secundare negative când vine vorba de meloterapie, ci doar avantaje.