Migrația – avantaje și dezavataje

de

Migrația este un proces extrem de important și complex din punct de vedere economic și social. Aceasta are un rol pozitiv mai ales în țările capitaliste „dezvoltate”, fiind unul dintre factorii care mențin prețul produselor scăzut.

Emigrarea – oportunitate sau nu ?

Niciodată în istorie fenomenul emigrării în masă n-a fost mai de amploare ca în zilele noastre. Milioane de oameni migrează astăzi schimbând continente, țări și chiar părăsind mediul rural în favorea celui urban.

Se estimează că până în 2040 peste un miliard de locuitori ai planetei își vor fi părăsit locul de origine, pentru a-și căuta rostul în altă parte.

Avantaj unilateral?

Un studiu recent arată că în America Latină, Africa și sudul Asiei, o parte a banilor trimiși de cei ce lucrează în străinătate contribuie la bunăstarea populației din țară. Avantajații par să fie doar de partea celor care emigrează când de fapt situația demografică a țării gazdă face ca imigranții să fie cei care asigură mâna de lucru deficitară, mai ales în munca semicalificată sau necalificată.

O parte din imigranți urmează școli superioare, ajungând specialiști și servind țara gazdă, mai ales dacă în țara de origine nu există nici laboratoarele, nici aparatura, nici condițiile necesare specializării alese.
Atât în plan economic, cât și în plan social sau cultural, schimbările contribuie la armonia socială. Valorile și tradițiile sociale monoetnice sunt înlocuite de diversitatea culturală.

Și romanii preferă găsirea unui loc de muncă cât mai rapid și mai bine plătit în accepțiunea lor, iar munca în străinătate este cea mai bună soluție, poate chiar singura alternativă aparent.
Cea mai mare majoritate a celor care emigrează sunt în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit și a condițiilor favorabile spre a „trăi mai bine”. Dar oare chiar trăiesc mai bine decât o făceau atunci când au plecat? Deși majoritatea susțin că n-au făcut o alegere greșită, și că întâmpină probleme doar legate de un stil de viață diferit, un lucru e cert: migranții sunt priviți diferit de către localnici, ei reprezentând uneori o amenințare în ceea ce privește ocuparea locurilor de muncă

Fenomen necesar sau o problem ce trebuie rezolvată?

Unii spun că migrația tot mai mare reprezintă expresia unui eșec social: dacă politicile înțelepte de colaborare și ajutorare sunt o reușită, atunci de ce mase uriașe de oameni simt nevoia să plece? Aceștia văd migrația ca pe o problemă care trebuie rezolvată și nu ca pe un fenomen ce rezolvă problema necesarului de forță de muncă.
De aceea, migrația nu este nici bună, nici rea ci depinde din ce punct de vedere alegem să o privim. Este pur și simplu o necesitate pentru ca societatea și sistemul ei economic să nu stagneze.

Beneficiile comune

Este normal ca migrația să fie susținută de societate, înțeleasă ca fenomen firesc și util, nu blamată pe motive rasiale.

De multe ori taxele de viză ridicate, birocrația foarte mare, neacordarea de asistență privind legislația muncii sunt câteva dintre barierele pe care le întâmpină cei ce vor să emigreze. Informațiile utile sunt greu accesibile și dreptul la muncă pare a fi principalul drept și uneori singurul. Cu toate acestea tot mai mulți aleg această cale nefiind în deplină cunoștință de cauză. Atrași de veniturile comparativ mai mari față de locul de origine, aleg să ignore costurile ridicate ale vieții „în străinătate” alegând să vadă doar „partea plină a paharului”.

Autoritățile și însăși societatea ar trebui să accepte ideea că sosirea imigranților este o oportunitate pentru economiile în dezvoltate și nu un fenomen de care trebuie să ne ferim.