Misterul margelelor descoperite in mormintele din Egipt si Mesopotamia

de

Lumea uimitoare a margelelor  nu inceteaza sa ne surprinda in ceea ce priveste capitolul descoperiri. Margele din sticla au fost gasite in morminte daneze ce dateaza de acum 3400 de ani, inca din epoca bronzului si provin din vechiul Egipt, mai exact din aceleasi ateliere care au realizat margelele albastre alaturi de care a fost ingropat Tutankamon.

Douazeci si trei dintre aceste margele pretioase erau albastre, o culoare rara pentru acea vreme. Una din ele a fost gasita alaturi de ramasitele pamantesti ale unei femei din epoca bronzului, in al carei sicriu s-a gasit un disc sub forma de soare, o bratara ornamentata cu pietre de chihlimbar iar imbracamintea ii era decorata cu briz-brizuri si mici tuburi de bronz.

Cele 23 de margele au fost analizate cu ajutorul spectometriei, o tehnica menita sa favorizeze compararea urmelor de elemente din margele fara insa a le distruge. Analiza a aratat ca margelele aveau provenineta comuna cu cele care impodobeau ramasitele regelui Tutankamon. Margelele de sticla au fost un ornament pretios si rar in vechiul Egipt, fiind regasit in interiorul mormintelor oamenilor bogati.

Se presupune ca Danemarca si Egipt  faceau troc cu margele de sticla respectiv pietre semipretioase, cum ar fi chihlimbarul, asa cum se considera ca cele albastre descoperite in morminte, ar avea semnificatie religioasa. Cele doua feluri de margele ce ornamentau o multitudine de bijuterii, au fost descoperite  laolalta fapt care a condus la ipoteza ca intre ele ar exista o legatura la nivel simbolic ori ca erau privite ca avand efecte benefice doar  in cazul in care erau purtate impreuna.

 

Potrivit mitologiei, ambra a fost asemuita soarelui, asociere care probabil se datoreaza culorii galben translucid, in timp ce culoarea albastra  a fost comparata cu apa, viata, renasterea. Asadar pe plan simbolic, chihlimbarului si sticla conlucreaza, oferind  celui care le poarta elementele necesare vietii.