Mituri despre cafea și adevărul din spatele lor

de

Ca în orice alt domeniu, nici cel al cafelei nu a scăpat de răspândirea numitor mituri care, de cele mai multe ori, sunt destul de departe de adevăr. Află din articolul de mai jos care sunt acestea și care e defapt adevărul din spatele lor.

Mitul nr. 1: Cafeaua se păstrează cel mai bine în congelator.

Fals. Principalii dușmani ai cafelei sunt aerul (oxigenul), umezeala, lumina și… timpul. Așadar, dacă depozitezi cafeaua în congelator, acesta va absorbi din umezeală, ceea ce poate duce la începerea prematură a procesului de extracție. Adică se vor pierde uleiurile și aroma conținută în mod natural de cafea.

În plus, cafeaua are darul de absorbi rapid mirosurile din jur, deci data viitoare când îți vei mai prepara o cafea din materie primă depozitată anterior în congelator sau frigider, riști să obții o băutură cu aromă de ciorbă, cârnați sau ce mai ții tu prin frigider.

Așadar, indiferent de ce ai citit sau auzit, cafeaua se păstrează cel mai bine în recipiente ermetice, ferită de umezeală și lumină. De asemenea, odată ce au fost prăjite, boabele au o durată de viață de aproximativ 21 de zile. Deci, ca orice mâncare, se strică în timp. Așadar, dacă mâncare stricată nu mănânci, de ce ai face asta cu cafeaua?

Pe de altă parte, în ceea ce privește cafeaua măcinată ambalată, în vid sau nu, aceasta își poate păstra prospețimea până la două luni. Însă odată ce ai desfăcut pachetul, dacă nu o depozitezi corespunzător, în trei zile aceasta își va pierde din calități.

Pentru a te putea bucura tot timpul de o cafea proaspătă, cel mai bine este să cumperi cafea boabe, în cantități mici (pentru două-trei zile) pe care să o depozitezi după cum am spus mai sus. De fiecare dată când îți prepari cafeaua, macină cantitatea dorită și restul pune-l la loc.

Mitul nr. 2: Espresso se face dintr-un anumit tip de boabe

Fals. Nu există boabe speciale pentru cafeaua de tip espresso, ci doar o metodă specifică pentru a prepara o astfel de cafea. Astfel, espresso este o cafea tare (preparata intr-un espressor), obținută prin trecerea jetului de apă sub presiune prin cafeaua râșnită și care se servește imediat după preparare.

Mitul nr. 3: Cafeaua se face cu apă fiartă

Fals. Acesta este un mit atât de răspândit încât a devenit mai degrabă o regulă. Astfel, mulți dintre noi nu știm cum se prepară în mod corect o cafea și prin urmare nu știm ce gust ar trebui să aibă cu adevărat o băutură de calitate.

Mulți dintre români preferă în continuare cafeaua la ibric (o variație a celei turcești), dar puțini știu să o prepare corect. Astfel, cafeaua nu se pune după ce apa a început să clocotească, ci de la început, în apă rece și odată cu zahărul.

În momentul în care apa se apropie de punctul de fierbere, se ia de pe foc. Dacă se dorește, se mai repetă odată procesul.