Moartea: final de drum sau doar un nou început?

de

Se spune că omul trece pe parcursul vieții prin trei etape importante: nașterea, cununia și înmormântarea.

Tuturor ne-a trecut prin minte măcar o dată în viață câte un gând sau câte o întrebare legată de trecerea în neființă a omului.
Moartea este o noțiune care dă fiori de teamă multora dintre noi, tocmai din cauza misterului și a informațiilor insuficiente pe care le deținem cu privire la acest subiect.
Am descoperit însă de curând o teorie care prezintă o perspectivă destul de optimistă asupra morții, prezentând-o de fapt ca pe o trecere într-o altă existență și nu ca un final tragic, cum considerăm noi adesea.

Neale Donald Walsch, autorul cărții “Acasă cu Dumnezeu într-o viață care nu se sfârșește niciodată”, susține că dacă am privi din perspectiva spiritului , moartea ar fi pentru el viață, întrucât se eliberează de un trup care-i limitează activitatea. Ceea ce noi numim viață, pentru spirit este de fapt moarte, întrucât este nevoit să stea închis într-un trup care-l limitează.
Autorul pornește de la ideea că spiritul se reâncarneaza aici pe Pământ și atunci când ne naștem pierdem cunoașterea absolută pe care o aveam înainte, și uităm totul, tocmai în idea de a ne crea noi singuri experiențele prin care vom trece de-a lungul vieții. Se mai spune că în etapa când suntem spirit putem să ne alegem, având cunoașterea absolută, țara unde ne vom naște precum și momentul morții.

Așadar nimeni nu moare înainte de a fi pregătit, iar unii oameni chiar au un presentiment și își pot prevesti propria moarte.

Cu toate acestea autorul mai susține că atunci când murim trecem prin anumite stări, de la derularea vieții petrecute și autoevaluarea corectitudinii cu care am acționat în anumite situații din timpul vieții, până la momentul Marii Întrebări. Răspunsul la această întrebare va fi extrem de important, astfel încât în acest moment însuși Dumnezeu va asista.
Întrebarea va fi următoarea:”Vrei să rămâi?” La această întrebare se poate răspunde doar prin “da” sau “nu”. Un răspuns negativ implică întoarcerea omului respectiv, pe Pământ
și este explicația pe care o găsește autorul, pentru cazurile acelea miraculoase de revenire din comă, de noroc incredibil de a scăpa teafăr din diferite accidente sau alte evenimente tragice. Practic oamenii care consideră că mai au lucruri nerezolvate pe Pământ pot opta să nu moară în acel moment. Interesant să putem amâna momentul morții!

O altă idee la fel de optimistă este faptul că nu suntem niciodată singuri atunci când murim și vom fi însoțiți de îngeri, pe tot parcursul procesului respectiv.
Există anumiți oameni care mor cu un scop, iar alții care-i ajută pe cei ce mor în realizarea acelui scop. Îmi vin în minte doar două exemple mai recente și intens mediatizate, respectiv cazul coafezei de la Salonul Perla omorâtă de soț și cazul băiețelului din București ucis de câinii maidanezi.

Moartea acestor două persone nu a fost întâmplătoare și s-a produs în ideea de a impune o schimbare care să influențeze în bine societatea actuală sau viitoare. După moartea femeii s-a promulgat legea care protejează victimele violenței domestice, iar după decesul băiețelului s-au luat măsuri legislative mai drastice în privința câinilor fără stăpân.

Nu știu cât sunt de reale ideile spicuite din cartea prezentată, întrucât nu au putut fi verificate științific, dar prezintă un punct de vedere, puțin diferit față de ceea ce știam eu.
De asemenea consider această carte, un instrument util celor aflați în situația de a necesita îngrijiri paleative, adică pacienților aflați într-un stadiu avansat al unei boli, fără posibilitate de vindecare.
Acești oameni știu că vor muri și cred că le este utilă o astfel de carte care să-i informeze și să-i ajute să treacă cu demnitate și curaj în lumea celor drepți.

Ceea ce am prezentat eu în acest articol este doar o mică parte, iar modul de prezentare este de departe unul personal și subiectiv, astfel încât vă invit să citiți cartea “Acasa cu Dumnezeu într-o viață care nu se sfârșește niciodata”, pentru a avea o viziune proprie și de ce nu, pentru a schimba impresii.