Mobila din piele – care sunt avantajele și cum o întreținem?

de

Pielea este un material care câștigă din ce în ce mai mulți adepți când vine vorba de alegerea mobilierului, aceasta conferind o senzație deosebită la atingere. De asemenea, mobilierul din piele sugerează luxul. Deși pielea și eleganța merg mână în mână, tapițeria din piele este cât de poate de practică, fiind foarte ușor de întreținut și de curățat. „Durata de viață” a acestui material este de aproape patru ori mai mare decât a materialelor textile, tapițeria din piele rezistând între 15 și 20 de ani, pe când cele textile doar 4-5 ani.

Pe lângă durată mare de viață, mobila din piele este și foarte rezistentă. Deși este mai dură și se zgârie mai greu, are o suprafață plăcută la atingere. În sezonul cald, când sunt temperaturi foarte ridicate, pielea respiră și nu devine lipicioasă, fiind un material 100% natural. De asemenea, în timpul iernii, nu devine prea rece la atingere, păstrând temperatură încăperii în care se află.

Cum întreținem cel mai bine mobila din piele?

Nu este un proces foarte complicat, dar diferă în funcție de tipul de piele cu care este tapițată piesa de mobilier. Pentru a verifica tipul de piele și modul de întreținere, luați un bețișor cu vată și înmuiați-l în decapant , apoi aplicați ușor pe suprafața materialului din piele. Dacă nu se schimbă culoarea acestuia, înseamnă că s-a folosit anilină pentru vopsirea pielii care are o structură poroasă. Dacă decapantul decolorează pielea, atunci cu siguranță a fost vopsită cu pigmenți, care îi conferă aspectul lăcuit.

În cazul în care pielea a vost vopsită cu anilină, întreținerea se face cu decapant, pe toată suprafața acesteia, folosind o lavetă, punând accentul pe zonele cu pete mai pronunțate. Dacă petele se dovedesc a fi imposibil de înlăturat, atunci puteți lua în considerare o revopsire într-o nuanță mai închisă decât cea precedentă.

O piele veche și uscată poate fi adusă la un aspect mult mai plăcut cu ajutorul unui lapte special de întreținere. Acesta se aplică direct și se lasă să pătrundă în materialul de piele. Zgârieturile pot fi mascate cu ajutorul creionului de retușare.

Tot cu lapte de întreținere putem recondiționa pielea tratată cu pigmenți, aplicându-l cu un tampon pe care trebuie să îl schimbăm de câte ori devine îmbâcsit. Laptele de întreținere are rolul de a hrăni pielea și a-i oferi un aspect plăcut. După ce aplicăm soluția cu tamponul, putem lustrui suprafața cu o perie moale.