Motor diesel versus motor pe benzina

de

Prețurile combustibililor sunt în creștere în ultima vreme, așa că nu este o idee rea să faceți o comparație între motoarele pe benzină și cele diesel, înainte de a cumpăra o mașină. Ambele tipuri de motoare au caracteristici diferite, beneficii și dezavantaje. De aceea, este esențial să cântăriți cu atenție toate opțiunile ce vă sunt oferite, precum ar fi prețul carburantului, zgomotul emis, eficiența și multe altele, înainte de a alege cea mai bună alternativă.

1. Prețurile combustibililor

Una dintre cele mai evidente și semnificative diferențe dintre motoarele pe benzină și cele diesel, sunt prețurile celor două tipuri de carburanți folosite de acestea. Din moment ce motorina se poate obține și rafina mai ușor ca benzina, ea are un preț mai scăzut.

2. Eficiența

Comparativ cu benzina, motorina este mult mai eficientă și de aceea alegerea unei mașini cu un motor diesel poate reprezenta o alternativă mai bună. Acest avantaj iese și mai mult în evidență atunci când trebuie să parcurgeți distanțe mai lungi.

3. Vibrațiile

Motoarele pe benzină sunt mai silențioase ca motoarele pe motorină. Aceasta este și una dintre cele mai mari diferențe între ele. Un motor diesel va produce întotdeauna mai multe vibrații și va fi și ceva mai zgomotos.

4. Durabilitatea

Un motor pe benzină are o durată de viață mai mică decât un motor diesel. Are nevoie de o atenție și de o întreținere atentă și regulată. De asemenea, el nu este conceput pentru transportul de încărcături grele. Însă ce trebuie observat aici, este faptul că un astfel de motor este mai ieftin de întreținut ca un motor pe motorină.

5. Emisiile și poluarea

Motorul diesel emite oxid de nitrogen, care este dăunător mediului. Prin contrast, un motor pe benzină tinde să polueze mai puțin mediu înconjurător, deși emite și el, la rândul lui, o serie de poluanți.

6. Costurile de achiziție

Mașinile care au motoare pe benzină sunt întotdeauna mai ieftine față de cele cu motoare diesel. Pe de altă parte, deși un automobil din cea de-a doua categorie este mai scump, motorul cu care este el dotat este conceput să reziste mai mult timp, să fie mai eficient și să poată fi folosit inclusiv la tractarea unor încărcături mari.

Un motor pe benzină poate fi comparat cu un cal de curse, în timp ce un motor diesel poate fi comparat cu un cal de povară. Așadar, înainte de a cumpăra o mașină, gândiți-vă foarte bine ce vreți să faceți cu aceasta.

Dacă o folosiți doar ocazional, la ieșiri în weekend, alegeți o mașină cu motor pe benzină. Pe de altă parte, dacă parcurgeți mulți kilometri pe zi și obișnuiți să transportați și încărcături grele, mergeți pe mâna unui motor diesel.