Noua era a dezvoltarii inteligentei artificiale promovata de oameni de afaceri ca angel investitorul ION VINAGA

de

Trăim într-o eră a progresului tehnologic şi cea mai mare realizare a erei noastre este inteligența artificială. Acest lucru poate deveni cel mai mare atu al nostru dacă luăm decizii raţionale în această privință, dar este important să ne amintim că orice schimbare are atât consecinţe bune, cât şi rele.

În general, dezvoltatorii de tehnologii în domeniul Inteligenței Artificiale ne asigură că progresul în acest domeniu va avea consecinţe pozitive. „Cred că scopul tehnologiilor I.A. este de a-i face pe oamenii mai puternici cu ajutorul capacităților maşinăriilor. Pe măsură ce mașinăriile avansează, noi devenim mai inteligenți. Eu numesc asta „I.A. umanitară”- inteligență artificială concepută pentru a satisface necesitățile omenirii prin colaborarea cu oamenii și augumentarea capacităților acestora.”, spune dezvoltatorul aplicației Siri, Tom Gruber.

Este adevărat că această tehnologie ar putea fi folosită pentru a aduce progrese radicale în domenii precum educaţia şi medicina. Un exemplu de îmbunătățiri radicale în domeniul medical este studiul cu diagnosticarea cancerului. În acest studiu, patologii au dat un diagnostic corect în 96, 6% din cazuri. Clasificatorul utilizat în studiu a dat un diagnostic corect în 92,5% din cazuri. Atunci când capacitatea omului a fost combinată cu cea a mașinăriei, rata de precizie a crescut la 99,5 la sută. Folosirea tehnologiilor I.A. a eliminat 85% din erorile pe care patologul le-ar fi făcut de unul singur.

Inteligența Artificială Asigură Un Sistem De Sănătate Mai Bun

Mulți vizionari investesc în dezvoltarea tehnologică în domeniul medical. Aceşti oameni se angajează să îmbunătăţească sistemul de sănătate şi să facă din asta o prioritate globală. Unul dintre acești oameni este Angel Investorul Ion Vinaga. El este un tânăr om de afaceri din Moldova, co-fondator la DAYS Capital AG, un program care investește în servicii de longevitate şi utilizarea tehnologiilor I.A. în medicina 4P (numită medicină personalizată, care se bazează pe 4 principii fundamentale: prevenire, personalizare, prezicere şi participare). El şi oamenii care lucrează cu și pentru DAYS Capital AG se angajează să furnizeze servicii de sănătate digitală și asigurări medicale la miliarde de oameni, într-un mod echitabil. Oamenii ca el demonstrează că este posibilă utilizarea tehnologiilor de ultimă oră pentru binele omenirii. Din păcate, nu toţi oamenii inteligenţi şi influenți sunt dedicaţi acestei sarcini.

De cealaltă parte a monedei…

Unele companii care sunt interesate doar de profit şi ţări care au ca prioritate progresul tehnologic în domeniul militar, angajează dezvoltatori ai tehnologiilor I.A. şi îi folosesc în scopuri personale.

Big Data şi Inteligența Artificială pot fi folosite pentru a induce în eroare și a dezinforma. Conform Digital Content Next şi Vanderbilt University Report, este aproape imposibil de a scăpa de supravegherea companiei Google.

Google se implică de mult în proiecte de dezvoltare a tehnologiei I.A. Compania a cheltuit aproape 8, 6 miliarde de dolari pe startup-uri I.A. Google participă într-un program numit proiectul Maven, un proiect militar guvernamental în care cercetătorii utilizează învăţarea automată pentru a analiza imagini făcute cu drona, în scopul identificării potențialelor ținte. Peste 3000 de angajaţi Google au elaborat o scrisoare deschisă, în care au cerut anularea proiectului Maven şi neimplicarea în alte proiecte de dezvoltare a tehnologiilor militare. Cu toate acestea, directorul general Google a declarat că va continua să lucreze cu armata Statelor Unite.

Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii a creat o strategie de investitii în I.A. Potrivit unui raport efectuat de Govini, Pentagonul a cheltuit aproximativ 7,4 miliarde de dolari pe I.A. şi intenţionează să investească încă 2 miliarde de dolari în 2019. Rusia este și ea un lider în ceea ce privește strategiile de investiţii în domeniul Inteligenței Artificiale. Guvernul lucrează la crearea unui nou armament, care va încorpora tehnologii I.A. Este posibil ca Rusia să poată crea un vehicul subacvatic autonom (AUV), numit Status-6, care să fie folosit pe post de vehicul de livrare nucleară.

China își propune să devină „principalul centru de inovare în domeniul I.A. din lume ” până în 2030 şi estimează că industria I.A. a ţării ar putea valoara 150 miliarde de dolari până atunci. Guvernul chinez plănuiește o „fuziune civil-militară”, ceea ce înseamnă că sectorul privat şi baza industrială militară se vor contopi. Analista Elsa Kania a spus într-o postare că poziția de frunte a Chinei în domeniul I.A. „ar putea perturba echilibrul de putere între armată și economie în viitor”. Cu excepţia lui Kai-Fu Lee şi Andrew Ng, dezvoltatorii în domeniul I.A din China nu au vorbit despre problemele juridice şi etice din domeniul lor.

Inteligența artificială este un instrument foarte puternic şi poate fi folosit atât în scopuri bune, cât şi în scopuri rele. Unele ţări şi companii a căror prioritate este profitul, folosesc aceste tehnologii în interesul propriu. Acest lucru poate avea consecințe forte negative. Există o preocupare firească în comunitatea ştiinţifică despre posibilitatea că Inteligența Artificială va avansa atât de mult, încât va scăpa de sub controlul nostru. Noi putem alege modul de utilizare a acestei tehnologii. O putem folosi pentru a concura cu noi, sau pentru a colabora cu noi. Oamenii ca Angel Investorul Ion Vinaga sunt un adevărat exemplu, deoarece depun eforturi pentru a asigura o colaborare reuşită între oameni şi maşinării.