O altă Sfântă Sărbătoare

de

Fie că suntem copii sau adulți îl așteptăm.Aici nu mai contează vârsta.Vine Iepurașul de Paște !!

Așteptăm fiecare moment în care putem sărbătorii.În care ne întâlnim cu familia,în care ne oferim cadouri sau vorbe călduroase si suntem cu totii in siguranta. Aceste momente,parcă cu cât înaintăm în timp,cu atât devin mai scumpe. Cel mai frumos lucru care se intampla este faptul ca sarbatorim alaturi de cei dragi.Se reintregeste familia si putem face anumite lucruri alaturi de ea. Ne place să sărbătorim și mai ales ne plac obiceiurile și tradițiile ,avem grijă de ele și le ducem mai departe.Paștele este una din cele mai frumoase sărbători.Are o însemnătate religioasă importantă,și este reprezentată ca atare.

Ca de fiecare dată această sărbătoare se întâmplă obligatoriu într-o duminică,anul acesta pe data de 16 aprilie.Totul depinde de două fenomene  :echinocțiul de primăvară (cu dată fixă) și luna plină.

Există obiceiuri extraordinare,ca de orice sărbătoare creștină,și nu numai .Cele  mai importante dintre toate,fiind vopsirea și ciocnirea ouălor roșii.Încondeierea lor  cu detalii fel și fel,le reprezintă pe doamnele de la țară ,din toate zonele ,care fac din acest lucru o artă.Atunci când se ciocnesc ouăle și oamenii  își spun urale,înseamnă că aceștia se vor reîntâlni și după moarte. Cel puțin așa se știe din bătrâni.

Obiceiurile din România sunt cunoscute peste mări și țări.Se știe despre drop,carnea de miel la cuptor,cozonaci,pască și bineînțeles de ouăle roșii.Sunt foarte apreciate cele încondeiate.

Pentru cei mici există Iepurașul,care defapt este un vechi mit născut în Germania.El simbolizează feritilatea de primăvară. Ceea ce defapt nu are nici un fel de legătura cu sărbatoarea în sine.De cele mai multe ori spunem că așteptăm să vină Iepurașul,dar rare ori spunem despre sărbătoarea Învierii Domnului .

Știați că … ?

-Pentru a avea noroc tot anul,fetele din Ardeal sunt stropite cu parfum ?

-Nu doar de Crăciun se împodobește bradul,ci și de Paște se împodobește un pom ,cu ouă roșii ?

-De Paște se mănâncă cea mai mare cantitate de dulciuri,mai multă că în oricare pierioada a anului ??

-În 19 iunie 2015,la Vatican într-o mare adunare a preoților,de pe 5 continente Papa a făcut o glumă întrebând : “Cand a înviat Hristos? La mine a înviat astăzi iar la tine mâine.” Această glumă,a fost mai degrabă un strigăt pentru această lipsă de unitate.A fost propusă sărbătorirea

Paștelui pe aceeași dată,atât de către ortodocși cât și de catolici.Una dintre probleme fiind calcularea datei după calendare diferite.