Obiceiuri în China

de

Chinezii au pastrat pana in zilele noastre traditia festivalurilor care au drept scop venerarea stramosilor si a trecutului glorios. Pentru ca iau ca reper calendaristic transformarile Lunii, aceste sarbatori populare nu cad pe aceeasi data in fiecare an. Cele mai importante festivaluri sarbatorite in prezent in China sunt: Festivalul Primaverii, Festivalul Qingming, Festivalul Barcii Dragonului si Festivalul Mijlocului Toamnei.

Cel mai important eveniment de peste an este Anul Nou cu ocazia caruia se organizeaza Festivalul Primaverii. Noul An Lunar incepe in ianuarie sau in februarie si este marcat printr-o vacanta nationala. Sarbatorile dureaza patru zile, iar inca din ajun, magazinele sunt inchise si toata lumea se relaxeaza in asteptarea cinei in familie, moment simbolic ce inaugureaza Noul An. In timpul festivalului, cei apropiati isi daruiesc reciproc Hong bao, niste pachete rosii umplute cu bani pentru a stimula prosperitatea. Tot acum, cu ocazia paradelor, sunt practicate arte specifice, unele pe cale de disparitie, cum ar fi: mersul pe piciorange, dansurile dragonilor si jocurile de artificii, practicate mai mult in zona rurala sau in orasele mai mici.

Are loc in cea de-a 12-a zi din aprilie si reprezinta un omagiu adus memoriei stramosilor. Cu aceasta ocazie se fac vizite la mormintele rudelor, care sunt curatate, iar “banii iadului” sunt pusi pe foc. Tot acum saracilor li se ofera mancare din partea celui disparut.

Un alt festival important, care pica de obicei in luna iulie, este  Festivalul Barcii Dragonului, sarbatoare dedicate poetului si ministrului Qu Yuan, sinucis in anul 278 i.Hr. prin inec , pentru protestul sau fata de situatia disperata a Chinei de atunci. Festivalul este celebrat mai mult in partile de sud a Chinei si in Hong Kong, unde au loc competitii pe echipe intre barci-dragon, in sunet de fanfare. In pauze, participantii gusta traditionalele zong zi,prajituri din orez glasat invelit in Frunze de lotus.

In septembrie sau octombrie, se desfasoara Festivalul Mijlocului Toamnei, cunoscut si sub denumirea de Festivalul Lunii, deoarece este celebrat prin prajiturile in forma de luna, facute din paste umplute cu crema dulce sau cu galbenus de oua. Obiceiul dateaza de pe vremea dinastiei Yuan(1279-1368), pe cand China era sub ocupatie mongola, iar chinezii comunicau prin ravase secrete, ascunse in aceste prajituri.