ONG-ul Sea Shepherd
Înființată în 1977, Sea Shepherd Conservation Society (tradusă mot-a-mot: Societatea de Conservare “Păstorul Apelor”) este o organizație internațională non-profit de conservare a vieții sălbatice marine. Misiunea lor este de a opri distrugerea habitatului și măcelul animalelor sălbatice din oceanele planetei precum și de a proteja ecosistemele și speciile pe cale de dispariție.
Sea Shepherd folosește tehnici cu efect direct pentru investigare, documentare și activități necesare înspre expunerea și confruntarea acțiunilor ilegale ce au loc în apele internaționale. Prin conservarea și protejarea ecosistemelor noastre oceanice, delicat echilibrate, Sea Shepherd lucrează pentru a le asigura supraviețuirea pentru generațiile viitoare.
Organizația a fost inițial înființată sub numele de Earth Force Society de către Paul Watson, un fost membru al Greenpeace, după o ceartă cu membrii acesteia din cauza „lipsei de acțiune directă”. Grupul se focusează puternic pe informarea publică și relațiile cu presa. În 2008, Animal Planet a început filmările o serie săptămânală, numita Wale Wars (Războaiele Balenelor) în care urmăreau ciocnirile cu vasele de pescuit balene ale flotei Japoneze în Oceanul de Sud, lângă Antarctica. Acest lucru a început sa aducă organizației multă publicitate.
Ce se întâmplă de fapt la bordul acestor nave? Când Paul Watson spune ca el și alți membri ai SSCS își riscă viața ca să salveze balene, chiar nu glumește. În fiecare iarnă, Echipa Sea Shepherd își încep drumul către periculoasele ape din jurul Antarcticii pentru a opri braconierii Japonezi din capturarea și uciderea celor mai mari mamifere ale planetei. Apele reci ale Antarcticii pot crea hipotermie unei persoane în doar câteva minute. Mai mult de atât, dacă ceva se întâmplă în aceste zone izolate și îndepărtate de civilizație, ajutorule este foarte departe.
Sea Shepherd a fost și lăudată pentru realizările mărețe pe care le-a înfăptuit, dar și criticată pentru modalitatea directă prin care se implică înspre oprirea braconajului. Aruncând bombe cu miros urât către navele Japoneze, filmând pe ascuns vânătorii de foci în Canada și tăind năvoadele de prins pește de lângă insulele Galapados sunt doar câteva din acțiunile agresive ale celor de la SSCS. În ciuda controverselor pe care acțiunile lor le ridică, Watson și echipa sa știu cum să obțină rezultate. De exemplu, Sea Shepherd a raportat salvarea a peste 1400 de balene de la măcel în ultimele câteva sezoane.
În pozele de mai jos se poate vedea cum navele Japoneze au inscripționate pe ele RESEARCH, ceea ce înseamnă cercetare însă se vede cum acestea fac braconaj, iar cuvantul Research e pus acolo doar să inducă în eroare navele din jur.
De-a lungul lungii istorii a Sea Shepherd, Watson a adus organizația în atenția întregii prese internaționale, astfel reușind și să adune un număr considerabil de donatori. Deși organizația este în principal cunoscută pentru lupta pe care o duce pentru protejarea balenelor, Sea Shepherd inițiază și administrează o mare varietate de acțiuni pentru protejarea mediului înconjurător și a faunei planetei. În centrul acestei organizații este Paul Watson, care este și Căpitanul Navei Sea Shepherd, dar și imaginea și vocea publică a grupului. Intensitatea și motivarea pe care personalul lui o are pentru prezervarea animalelor marine dau energie acestei inițiative nobile și inspiră și alți oameni să se alăture acestei cauze.