Ordinea antrenamentelor: Cardio sau forţă?

de

Ai avut vreodată în sala de forţă un antrenament greu, urmat de o sesiune la fel de dificilă de cardio? Combinaţia dintre cele două te poate epuiza extrem de repede şi te aduce mai aproape de supraantrenament. De fiecare dată când un sportiv are ca prioritate, şi îşi începe ziua de antrenament cu cel cardio urmează o cădere bruscă de energie. Deasemenea, greutăţile scad dacă alegi să te concentrezi pe dezvoltarea cardiovasculară, sau pe antrenamentul aerob, decât pe cel anaerob.

În schimb, sportivii spun că dacă adăugă, de exemplu 20 de minute de baschet sau volei după antrenamentul de forţă ei reuşesc să se menţină energici şi concentraţi în această perioadă, iar efortul pare cu mult mai uşor. De ce oare se întâmpla acest lucru si care este mai exact ordinea antrenamentelor care îți aduce cele mai multe beneficii?

Cercetătorii au dovedit că dacă alegi să faci antrenamentul de forță înaintea celui cardio pierderea în greutate este mai mare după o perioadă şi energia pe durata zilei nu este afectată. Acest lucru se explică prin faptul că deşi exerciţiile de forţă consumă energie, alergatul pe bandă îţi epuizează sistemul cardiovascular şi este mult mai obositor pentru organism.

Pentru a scădea în greutate, corpul tău trebuie să folosească celule grase stocate din care obţine energie, dar pentru ca acest lucru să se întâmple, rezervele tale de glicogen din muşchi trebuie să fie minime. Atunci când faci antrenament de forţă, glicogenul este cel utilizat pentru energie, deci dacă faci antrenamentul cardio după organismul tău nu va avea de ales decât să consume grăsimea din celule pentru a genera energie.

Termenul cheie în această problemă este COEP (consumul de oxigen în exces post antrenament)

După un antrenament intens organismul tău continuă să ardă calorii până la 48 de ore. Acest fenomen se numeşte consumul de oxigen în exces post antrenament, şi are loc atunci când corpul tău are nevoie de energie pentru a repara ţesutul muscular după ce exerciţiul de forţă a cauzat micro rupturi musculare. Deasemenea, procesul de refacere este mult mai intens după antrenamentul de forță decât după un antrenament cardio de intensitate redusă, de aceea este atât de important să te concentrezi pe primul.

Dacă alegi să faci pregătire cardiovasculară înaintea antrenamentului cu greutăţi nu vei avea destulă energie să produci o schimbare la nivel celular. Un antrenament mai puţin productiv înseamnă glicogen nefolosit şi mai puţine calorii arse în acelaşi interval de timp.

Universitatea din Tokio a prezentat un studiu numit “Medicina şi Ştiinţa în Sport” unde dovedeau că făcând cardio după forță arzi calorii doar în primele 15 minute de la începerea sesiunii de antrenament iar apoi organismul tău stagnează.

Există însă un amănunt care nu poate fi dezbătut şi anume preferinţele tale în sport. Deşi există atât de multe beneficii ale antrenamentului de forţă, există sportivi care preferă antrenamentul aerob în detrimentul celui anaerob. De la alergători, la ciclişti şi la alţi sportivi de anduranță, toţi au rezultate diferite şi succes în funcție de scopul propus.

Cea mai bună soluţie pentru tine este să încerci ambele forme de antrenamente şi să rămâi consistent în cea pe care o faci oricând cu plăcere. Rezultatele vor veni doar atunci când sportul pe care îl practici este făcut cu pasiune.