Palpitațiile – semnul unei probleme de sănătate?

de

            Ce sunt palpitațiile?

Palpitațiile reprezintă percepția conștientă a bătăilor inimii. Pot fi resimțite ca fluturări rapide, apăsătoare, la nivelul pieptului. Pot fi prezente pe partea stângă a toracelui, sau la mijlocul său. În mod normal, nu suntem conștienți de bătăile inimii noastre. Termenul de „palpitații” este folosit atunci când bătăile devin conștiente. Unii oameni afirmă că simt că „inima le-o ia la goană”; alții spun că resimt durere la nivelul pieptului. De obicei senzația este dată de o frecvență ridicată a bătăilor inimii, mai mare decât ar fi normal pentru vârstă și sex. Ocazional, pot fi date de bătăi neregulate ale inimii.

 

Ce tipuri de palpitații există?

            Palpitațiile pot fi date de:

  • O frecvență ridicată, dar regulată, a bătăilor inimii; sau
  • Bătăi suplimentare ale inimii; sau
  • Un ritm cardiac neregulat; sau
  • O combinație a celor de mai sus.

În mod normal inima bate de aproximativ 70 de ori pe minute. Intervalul normal pentru adult poate fi oriunde între 40 și 100 bătăi pe minut. Frecvența normală de repaus (în lipsa efortului fizic) depinde de vârstă și condiția fizică. În general, cu cât ai o condiție fizică mai bună, cu atât frecvența cardiacă va fi mai scăzută. În unele situații, frecvența cardiacă ridicată este normală.

Ce investigații pot face pentru a vedea sursa palpitațiilor?

Dacă simți palpitații, este foarte recomandat să mergi la un consult la un medic cardiolog. Acesta te va întreba dacă folosești anumite medicamente sau substanțe și în ce circumstanțe apar palpitațiile. Doctorul îți va măsura pulsul și presiunea arterială, îți va asculta inima și va recomanda investigații suplimentare în funcție de situații.

 

Majoritatea persoanelor cu palpitații vor trebui să efectueze niște analize de sânge pentru a verifica eventuala prezență a anemiei sau a hiperfuncției glandei tiroide.

 

Este foarte probabil să ți se recomande efectuarea unei electrocardiograme (EKG). Această investigație înregistrează activitatea electrică a inimii pentru a verifica frecvența cardiacă și dacă ritmul inimii este regulat. Poate detecta prezența și a altor boli cardiace prezente sau din antecedente. EKG poate da indicii legate de probleme cardiace. Cu toate acestea, cel mai util este ca investigația EKG să fie făcută în timpul palpitațiilor. Dacă nu ai palpitații în timpul efectuării unui EKG, acesta poate ieși normal și să nu detecteze un ritm anormal al inimii.

 

Dacă EKG iese normal și nu a putut fi înregistrat în timpul episodului de palpitații, pot fi recomandate alte investigații. De exemplu, ți se poate recomanda un EKG care monitorizează inima în timpul activității tale obișnuite timp de 24 sau 48 ore. Această investigație este numită Holter EKG. Vei fi rugat să notezi momentele în care simți palpitații. Interpretarea medicului va releva cum bătea inima ta în timpul episodului de palpitații. Dacă palpitațiile nu sunt foarte frecvente, pot să nu apară nici în timpul înregistrării Holter EKG. În această situație, ți se pot recomanda alte teste de către medicul cardiolog. Acestea sunt mai complexe și pot implica variate dispozitive care măsoară palpitațiile în momentul în care apar.

 

Alte investigații ale inimii pot fi necesare. În unele cazuri, ți se poate recomanda efectuarea unei ecografii cardiace. În alte situații, ți se poate recomanda efectuarea unei EKG în timp ce faci efort (investigație numită test EKG de efort).

 

Toate aceste investigații sunt menite să verifice prezența vreunei eventuale anomalii ale inimii care cauzează palpitațiile. Cu toate acestea, de multe ori palpitațiile nu sunt cauzate de probleme ale inimii.

 

Care este tratamentul palpitațiilor?

Tratamentul va depinde în funcție de cauza palpitațiilor. Dacă, de exemplu, palpitațiile sunt date de consumul ridicat de cofeină, ți se va recomanda să scazi consumul de cafea sau de băuturi energizante. Dacă palpitațiile sunt date de anxietate, ți se poate recomandare un consult psihologic.

 

Ce trebuie să fac dacă am palpitații?

În unele situații, palpitațiile pot fi foarte grave. În următoarele situație, trebuie că chemi o ambulanță:

  • Dacă ai palpitații care nu dispar repede, în decurs de câteva minute.
  • Dacă ai durere în piept alături de palpitații.
  • Dacă respirația a devenit foarte dificilă odată cu apariția palpitațiilor.
  • Dacă leșini, sau simți că ești pe punctul de a leșina, sau te simți amețit.
  • Dacă ai palpitații și ai avut probleme cardiace în trecut.
  • Dacă ai palpitații care au debutat în timp ce făceai efort fizic.

 

Dacă palpitațiile îți dau o stare de rău, dar dispar de la sine în scurt timp, ar trebui să mergi la un consult cardiologic. Ține un jurnal în care să notezi când apar și cât de mult durează – acesta îl poate ajuta pe medicul tău la diagnostic.

 

Dacă ai palpitații, ar putea fi util să îți verifici pulsul. Acest fapt îl poate ajuta pe medicul tău, pentru că îi vei putea spune cât de repede îți bătea inima în timpul palpitațiilor (frecvența cardiacă, câte bătăi pe minute). De asemenea, încearcă să observi dacă pulsul părea să fie regulat sau neregulat.

 

Articol semnat de Cardio Clinic Bucuresti