Parcurile Fotovoltaice, o afacere in ascensiune.

de

Folosirea celulelor fotovoltaice pentru producerea de energie a cunoscut o dezvoltarea mai amplă după anul 1970, odată cu necesitatea căutării unor surse suplimenatre de energie din cauza crizei energetice intervenite la acel moment.

Rolul celulelor fotovoltaice este acela de a converti lumina solară în energie electrică.

Panourile fotovoltaice sunt alcătuite din mai multe celule fotovoltaice care sunt legate între ele. Durata de viață a unui panou fotovoltaic este de aproximativ 25 ani.

Panourile solare pot fi prinse cu suporți care au un senzor ce detectează locul unde lumina este cea mai puternică, astfel încât panourile se orientează pe parcursul unei zile în funcție de intensitatea cea mai mare a luminii solare. Acest sistem de susținere a panourilor crește eficiența producției de energie cu aproximativ 30-40% dar antrenează și cheltuieli mai mari cu întreținerea, spre deosebire de sistemul de fixare rigid.

Din punct de vedere geografic, în țara noastră clima din partea sudică oferă un mediu optim pentru amplasarea parcurilor fotovoltaice. Numărul acestor parcuri s-a mărit semnificativ de la un an la altul.

Investițiile în afaceri cu parcuri fotovoltaice au cunoscut o creștere sistematică, încurajate și de fondurile nerambursabile care au susținut inițiativa producerii de energie verde.

Atunci când este înnorat afară, panourile produc la aproximativ 25% din potențial.
Pentru amenajarea unui parc fotovoltaic este necesar terenul de minim 2 hectare, care trebuie să fie cât de cât plan, să nu fie umbrit sau în apropiere de mlaștini sau în pericol de a fi inundat. Este necesară prezența unei linii de medie tensiune pe teren, sau în apropiere.

Pentru centralele fotovoltaice se aleg panouri de puteri mai mari 250W, 310W, etc.

După întocmirea proiectului, aprobarea acestuia și obținerea tuturor acordurilor și avizelor necesare, se poate trece la etapa de instalare a panourilor fotovoltaice și a anvelopelor ce conțin convertoarele și transformatoarele necesare instalației.

Curentul continuu este transformat în curent alternativ, urmând ca de la 400V tensiunea să fie ridicată la medie tensiune.
Transformatoarele debitează centralizat în celula de medie tensiune.

Curentul produs poate fi valorificat fie prin preluarea sa în sistemul energetic național, fie prin vânzarea la bursă.
Din fericire, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat că se vor prelua cantitățile de energie electrică produse de micii producători, la un preț mai mic cu 15% decât prețul pieței, dar în felul acesta vânzarea nu mai reprezintă o grijă stresantă pentru producători.

Ca și investiție inițială costul pe KW instalat este de 2000 euro , iar producția anuală se ridica la aproximativ 1.3 MWh.