Parcurile Fotovoltaice, o afacere in ascensiune.

de

Folosirea celulelor fotovoltaice pentru producerea de energie a cunoscut o dezvoltarea mai ampl─â dup─â anul 1970, odat─â cu necesitatea c─âut─ârii unor surse suplimenatre de energie din cauza crizei energetice intervenite la acel moment.

Rolul celulelor fotovoltaice este acela de a converti lumina solară în energie electrică.

Panourile fotovoltaice sunt alc─âtuite din mai multe celule fotovoltaice care sunt legate ├«ntre ele. Durata de via╚Ť─â a unui panou fotovoltaic este de aproximativ 25 ani.

Panourile solare pot fi prinse cu supor╚Ťi care au un senzor ce detecteaz─â locul unde lumina este cea mai puternic─â, astfel ├«nc├ót panourile se orienteaz─â pe parcursul unei zile ├«n func╚Ťie de intensitatea cea mai mare a luminii solare. Acest sistem de sus╚Ťinere a panourilor cre╚Öte eficien╚Ťa produc╚Ťiei de energie cu aproximativ 30-40% dar antreneaz─â ╚Öi cheltuieli mai mari cu ├«ntre╚Ťinerea, spre deosebire de sistemul de fixare rigid.

Din punct de vedere geografic, ├«n ╚Ťara noastr─â clima din partea sudic─â ofer─â un mediu optim pentru amplasarea parcurilor fotovoltaice. Num─ârul acestor parcuri s-a m─ârit semnificativ de la un an la altul.

Investi╚Ťiile ├«n afaceri cu parcuri fotovoltaice au cunoscut o cre╚Ötere sistematic─â, ├«ncurajate ╚Öi de fondurile nerambursabile care au sus╚Ťinut ini╚Ťiativa producerii de energie verde.

Atunci c├ónd este ├«nnorat afar─â, panourile produc la aproximativ 25% din poten╚Ťial.
Pentru amenajarea unui parc fotovoltaic este necesar terenul de minim 2 hectare, care trebuie s─â fie c├ót de c├ót plan, s─â nu fie umbrit sau ├«n apropiere de mla╚Ötini sau ├«n pericol de a fi inundat. Este necesar─â prezen╚Ťa unei linii de medie tensiune pe teren, sau ├«n apropiere.

Pentru centralele fotovoltaice se aleg panouri de puteri mai mari 250W, 310W, etc.

Dup─â ├«ntocmirea proiectului, aprobarea acestuia ╚Öi ob╚Ťinerea tuturor acordurilor ╚Öi avizelor necesare, se poate trece la etapa de instalare a panourilor fotovoltaice ╚Öi a anvelopelor ce con╚Ťin convertoarele ╚Öi transformatoarele necesare instala╚Ťiei.

Curentul continuu este transformat în curent alternativ, urmând ca de la 400V tensiunea să fie ridicată la medie tensiune.
Transformatoarele debitează centralizat în celula de medie tensiune.

Curentul produs poate fi valorificat fie prin preluarea sa ├«n sistemul energetic na╚Ťional, fie prin v├ónzarea la burs─â.
Din fericire, Autoritatea Na┼úional─â de Reglementare ├«n domeniul Energiei (ANRE) a anun╚Ťat c─â se vor prelua cantit─â╚Ťile de energie electric─â produse de micii produc─âtori, la un pre╚Ť mai mic cu 15% dec├ót pre╚Ťul pie╚Ťei, dar ├«n felul acesta v├ónzarea nu mai reprezint─â o grij─â stresant─â pentru produc─âtori.

Ca ╚Öi investi╚Ťie ini╚Ťial─â costul pe KW instalat este de 2000 euro , iar produc╚Ťia anual─â se ridica la aproximativ 1.3 MWh.