Politica şi prietenia se pot amesteca

de

Împrietenirea cu persoane noi poate fi un proces destul de delicat. De fiecare dată când întâlnim pe cineva pe care nu l-am mai cunoscut până acum, adesea tindem să conversăm numai despre acele subiecte care ne conferă siguranța că nu o vom da în bară spunând ceva prostesc.

Vi s-a spus și vouă, probabil, că nu este bine să discutați despre subiecte sensibile, gen religie sau politică, atunci când cunoașteți persoane noi. Adesea, astfel de conversații nu duc nicăieri, deoarece atât voi, cât și persoanele cu care dialogați, aveți puncte diferite de vedere. Poate că unii dintre voi sunteți atei și nu sunteți de acord cu religia celuilalt individ, pe când acesta este foarte pasionat de ea.

Sau poate că voi susțineți un anumit partid politic, în timp ce oamenii cu care vorbiți nici nu vor să audă de el. Dacă doriți să vă împrieteniți cu persoanele respective, evitați astfel de subiecte, altfel veți ajunge să nu vă înțelegeți de nici o culoare, fapt ce poate duce la pierderea oricărei șanse ca voi să deveniți prieteni.

Dar oare este chiar sută la sută adevărat că n-ar trebui să discutați despre politică atunci când întâlniți persoane noi? Oare este posibil să fiți prieteni sau să aveți o relație de dragoste cu o persoană chiar dacă aceasta nu împărtășește aceleași puncte de vedere cu voi atunci când vine vorba de un subiect delicat precum politica?

Sunteți atrași de cineva, dar nu suportați politica pe care el sau ea o susține? Oare trebuie să vă limitați la a întâlni și a discuta numai cu persoane care au același opinii ca și voi? În prezent, politica a devenit un subiect foarte discutat, iar diferențele dintre diverse persoane pe această temă, pot aprinde oricând o conversație intensă.

În ciuda acestui fapt, nu cred că este întotdeauna necesar să evitați discuțiile despre politică atunci când vorbiți cu persoane noi. De exemplu, pot fi situații în care vă aflați la o convenție pe teme politice, fiind înconjurat de zeci sau sute de oameni pe care nu-i cunoașteți, dar cu care ați putea purta o conversație cu subiect politic oricând.

Este posibil ca cei pe care îi întâlniți la un astfel de eveniment, să fie foarte dispuși să vorbească despre politică. Pot fi și momente în care doriți să aveți discuții despre politică imediat ce ați întâlnit o persoană.

În acest caz, este posibil să fiți acel gen de individ care ia politic foarte în serios și care vrea ca interlocutorul său să știe de la bun început ce orientări politice aveți. De aceea, într-o astfel de situație, este mai bine să vorbiți despre acest subiect imediat cum ați întâlnit o persoană nouă. Așa vă veți da seama dacă mai merită să mai discutați în continuare cu ea și dacă aveți cam aceleași puncte de vedere.

Adevărul este că, majoritatea dintre noi, nu suntem pasionați de politică, deși aceasta are potențialul de a distruge o relație, în special în fazele ei incipiente. Din acest motiv, preferăm să evităm să vorbim despre politică atunci când cunoaștem pe cineva, măcar până în momentul în care ne simțim mai confortabil în preajma acelei persoane.

Mulți dintre aceia care au niște opinii politice foarte puternice îi displac pe cei care sunt diferiți de ei. Aceștia nu sunt dispuși să-i tolereze pe aceia dintre voi care gândesc diferit din punct de vedere politic. Este, deci, destul de greu să legați orice fel de relație cu astfel de persoane.

Cu toate acestea, unii oameni au reușit să aibă prietenii și chiar mariaje de succes, chiar dacă aveau puncte de vedere politice diferite. Cum au putut să facă acest lucru? Posibil ca ei să nu fi fost foarte pasionați de politică, în ciuda faptului că nu gândeau la fel la acest capitol.

Înainte de a aduce în discuție acest subiect, gândiți-vă, mai întâi de toate, cum veți reacționa dacă persoana din fața voastră cu care discutați, nu are aceleași opinii politice ca și voi. Apoi întrebați-vă dacă merită să riscați să vorbiți despre politică.

În unele cazuri, oamenii rămân buni prieteni și chiar au un mariaj de succes, deoarece reușesc să aibă discuții pasionate despre politică. Ei se respectă suficient de mult și pot trece mai ușor peste diferențele care apar. În alte cazuri, prietenii care au puncte de vedere diferite, preferă să evite complet orice discuție despre politică.