Povestea lui Jonathon Fletcher, părintele motoarelor de căutare

de

Dacă am face un mic experiment și am scrie Jonathon Fletcher în caseta de căutare Google, nu ni s-ar returna nici măcar un rezultat care să indice importanța acestui om în nașterea motoarelor de căutare.

Conform BBC, acum mai bine de două decenii, într-un laborator de informatică al Universității Stirling din Scoția, Jonathon Fletcher a inventat primul search engine, a cărui tehnologie stă astăzi la baza tuturor motoarelor de căutare precum Google, Bing sau Yahoo.

În anul 1993, World Wide Web-ul abia se născuse. Atunci a fost lansat primul browser numit Mosaic, cu care se puteau accesa cele câteva mii de pagini web care existau. Cu toate acestea, găsirea unei informații anume în mediul online putea fi dificilă. Apariția unei aplicații care să rezolve această problemă era cât se poate de necesară.

Jonathon Fletcher concepe primul motor de căutare din lume

În acea perioadă, Jonathon Fletcher lucra la universitatea pe care o absolvise, în Departamentul Tehnologii. A învățat din ce în ce mai multe lucruri despre Mosaic și What’s New, o pagină web care indexa fiecare site nou apărut. Jonathon a descoperit că What’ New era plin de bug-uri. Site-urile nou apărute erau adăugate manual și nu exista un instrument care să urmărească conținutul nou apărut pe acestea. Așadar, linkurile către site-urile de pe What’s New dispăreau destul de repede din index.

Fletcher a hotărât să conceapă un instrument cu ajutorul căruia să găsească orice informație căutând prin site-urile existente la acea vreme. Instrumentul respectiv, denumit Jump Station a fost primul motor de căutare din istoria Internetului.

Nu pot spune decât că el este părintele motorului de căutare” susține Mark Sanderson, profesor la Institutul de Tehnologie din Melbourne. „Jonathon Fletcher a fost prima persoană care a creat un motor de căutare care avea toate componentele unui motor de căutare modern„, a adăugat acesta.

Spre deosebire de Sergey Brin și Larry Page, care sunt cunoscuți în întreaga lume pentru lansarea în 1998 a motorului de căutare Google, Jonathon Fletcher nu a primit recunoașterea binemeritată, deși invenția sa a stat la baza tuturor search engine-urilor ulterioare. Abia în anul 2013, în cadrul unei conferințe care a avut loc în Dublin, Irlanda, Fletcher a primit recunoaștere onorifică din partea mai multor reprezentanți Google, Yahoo și Microsoft.