„Prețul” achiziționării unui autoturism nou

de

Decizia de a achiziționa un autoturism nou nu vine usor. Pe lângă alegerea modelului potrivit, una dintre cele mai importante alegeri e modalitatea de achitare, care vă poate influența financiar pe o perioadă îndelungata. Oricare alegere are dezavantaje, precum și beneficii, și o sumedenie de factori trebuie luați în considerare.

Plata pe loc

Cel mai puternic argument pentru cumpărare este posesia pe loc a mașinii, fie imediat sau în momentul în care împrumutul este achitat. Asta înseamnă că veți avea un activ valoros pe care l-ați putea vinde mai târziu. De asemenea, primele de asigurare vor fi probabil mai mici și nu trebuie să vă faceți griji despre lucruri cum ar fi uzura, limita de kilometraj sau alte clauze restrictive dintr-un contract de leasing.

Pe de altă parte, achiziționarea unui automobil va fi probabil mult mai costisitoare, datorită costului inițial, plățile lunare de credit sau o combinație a celor două. Din cauza vitezei cu care multe mașini se depreciază, ați putea ajunge să plătiți mai mult pe creditul auto decât valoarea mașinii, ceea ce ar implica o pierdere dacă vă decideți să o vindeți înainte ca împrumutul să fie achitat. Acest risc crește dacă faceți o plata mică la început și apoi luați un împrumut auto pe termen lung, cum ar fi unul care nu este plătit timp de cinci ani.

Dacă decideți să luați un împrumut, aveți posibilitatea să îi reduceți valoarea prin cedarea vehiculului curent deținut. Chiar și in acest caz, dealerul poate cere încă o plată în numerar, în funcție de istoricul dvs. de credit și de dorința lor de a negocia.

Dacă în schimb ați cumparat masina nouă cu cash, nu veți plăti nici un alt cost de finanțare directă. Dar banii folosiți din economii au și un „cost de oportunitate”. De exemplu, dacă scoateți 10.000 euro dintr-un cont de investiții care câștigă un ipotetic de 2% pe an, costul de oportunitate ar fi mai mult de 1.000 eur in cinci ani, câstig pe care l-ați fi avut dacă lăsați banii în cont.

Leasing

Ce se întâmplă dacă alegeți leasing în schimb? Există un dezavantaj evident: nu sunteți proprietarul mașinii pana la sfârșitul contractului de leasing. V-ați putea confrunta de asemenea cu restricții de kilometraj, probabil, 20.000 km pe an. Dacă vă deplasați mai mult de atât, s-ar putea plăti o sumă pe fiecare kilometru suplimentar.

În plus, la sfârșitul contractului de leasing, va trebui să cumpărați sau să închiriați o altă mașină, iar costurile în avans și plățile lunare sunt susceptibile de a fi chiar mai mari la acel moment.

Totusi, leasing-ul ar putea părea atractiv deoarece plățile în avans sunt de obicei mai mici decât la cumpărarea directa. De asemenea, dacă vă place să schimbați mașina la fiecare câțiva ani sau dacă puteți deduce plățile de leasing ca o cheltuială de afaceri, leasingul ar putea fi opțiunea potrivită.

În funcție de contractul de închiriere, este posibil să aveți o opțiune de cumpărare a autovehiculului sau de a reînnoi contractul de închiriere. Cu această opțiune, cunoscută ca un leasing deschis, ați putea avea de plătit o sumă substanțială la sfârșitul contractului de leasing, dacă doriți să cumpărați vehiculul la prețul prestabilit. Cu un contract de leasing închis, renunțați la vehicul la sfârșitul duratei contractului de leasing și plătiți pentru kilometrii în exces sau uzură neobișnuită.

Cu oricare tip de contract de leasing, va trebui să puneți o sumă în avans, cunoscută sub numele de reducere a costurilor capitalizate, nu foarte deosebită de o plată pe loc sau avans pentru un credit auto. Cele mai multe contracte de leasing cer, de asemenea, plata primei rate lunare pe loc.

În plus, probabil va trebui sa faceți și un depozit de siguranță, sumă care este de multe ori rambursată la sfârșitul contractului de leasing, dacă nu se încalcă contractul de închiriere . Pentru a vă asigura că obțineți depozitul de siguranță înapoi, asigurați-vă că ați înțeles bine toți termenii din contractul de închiriere.

În cele din urmă, acordați o atenție deosebită valorii reziduale a mașinii, care ajută la determinarea costului de închiriere. Dacă alegeți o mașină cu o rată de depreciere relativ scăzută, valoarea reziduală va fi mai mare și plățile dvs. lunare ar trebui să fie mai mici. Valoarea reziduală cu toate acestea este de asemenea și suma pe care trebuie să o plătiți dacă doriți să cumpărați mașina. În cazul în care intenționați să achiziționați mașina la sfârșitul contractului de leasing, o valoare reziduală mai mică ar putea fi mai avantajoasă.

Diferențe între leasing și credit

Termene: pentru leasing contractele se fac de obicei pentru 2-4 ani, în vreme ce contractele de credit sunt semnate pentru 4-6 ani.

Tipul vehiculului: termenul mai scurt și plățile lunare mai mici în cazul leasingului permit utilizarea unei mașini noi și mai scumpe la fiecare 2-4 ani; în cazul creditului, plățile lunare mai mari fac schimbarea mașinii la fiecare 2-4 ani impracticabilă.

Posesia: într-un contract de leasing, dacă nu vă decideți că doriți sa cumparați masina la sfârsit, va trebui să o returnați, în timp ce in cazul creditului, sunteți posesorul mașinii de la inceput.

Costul inițial: contractul de leasing implică un cost de siguranță, plata pentru prima luna, taxe de înregistrare și alte taxe. Acestea sunt mai mici decât suma platită ca avans în cazul unui contract de credit.

Asigurare: prima de asigurare este de obicei mai mare în cazul leasingului.

Restricții: leasingul impune de obicei restricții de kilometraj, de care nu trebuie să va faceți griji în cazul creditului auto.

Valoarea viitoare: agentul de leasing poartă riscul valorii viitoare de piața a vehiculului, dar în cazul creditului, acest risc vă aparține.