Prevenirea accidentelor locomotorii pentru persoanele trecute de varsta mijlocie

de

Nimeni nu vrea sa imbatraneasca, mai ales persoanele care se apropie usor usor de varsta la care te astepti la tot mai multe probleme de sanatate, si anume perioada dintre varsta mijlocie si cea inaintata (50-60 de ani). Accidentele ortopedice sunt tot mai des intalnite datorita alimentatiei si datorita supraestimarii propriei mobilitati si rezistente. In a doua jumatate a vietii, oamenii resimt efectele cauzate de stilul de viata din prima jumatate a vietii.

Un corp “vintage”

Indiferent de cat de activi suntem si cat de mult ne-am mentinut “spiritul tanar”, corpul ajuns la batraneste pur si simplu nu mai e la fel ca pe vremuri. Asemenea unei masini de epoca, kilometrii de pe bord isi spun cuvantul. Oamenii care si-au trait viata uzandu-si oasele si articulatiile prin munca fizica sunt mult mai predispusi la accidentari

Exista 2 abordari de prevenire a accidentelor locomotorii: cea de zi cu zi si cea specifica unui sport

Prevenirea accidentelor locmotorii din viata de zi cu zi

In fiecare zi ne confruntam cu diverse situatii care ne pun articulatiile, muschii si oasele la incercare. Fie ca alergam dupa autobuz, ca incarcam cumparaturile in masina sau ca il ridicam pe cel mic in brate, accidentele se pot intampla oricand, mai ales in randul persoanelor cu varsta inaintata.

Cei inactivi fizic sau cu o greutate corporala anormala sunt predispusi accidentelor locomotorii. Solutia la aceasta problema este un program zilnic de exercitii fizice precum: alergatul, flotarile, genoflexiuni, abdomene, yoga si multe alte metode de tonifiere fizica, fara a pune accent pe o grupa de muschi.

Prevenirea cazaturilor

Cazaturile reprezinta cauza numarul 1 de moarte in randul persoanelor de peste 65 de ani. Una din trei persoane de peste 65 de ani se accidenteaza in urma unei cazaturi. Proprioceptia slaba, care se degradeaza odata cu varsta si se manifesta prin a nu sti unde se afla corpul in spatiu, este cauza numarul unu a cazaturilor.

Daca mersul cu ajutorul unei carje sau al unui cadru de mers nu reprezinta solutii optime, o alta solutie mai naturala ar fi exercitiile proprioceptive. Ele ajuta la incetinirea procesului degenerativ si la mentinerea pozitiei verticale la batranete.

Prevenirea accidentelor locomotorii specifice unui sport

Acest tip de prevenire are la baza exercitii fizice care se fac inainte de practicarea unui sport. Aceste exercitii acorda atentie speciala zonelor cele mai uzate in urma acelui sport, insa fara a neglija conceptul de “antrenament total” al corpului.

Important este sa tinem minte ca e mult mai confortabil (si putin costisitor) sa prevenim un lucru decat sa il tratam dupa. Iar acest fapt este valabil in multe aspecte ale vietii.