Principii și stiluri de design interior

de

Mediul în care trăim ne influențează comportamentul, gândirea, acțiunea chiar starea de spirit. De aceea unele locuințe oferă la prima vedere o atmosferă primitoare în care ai vrea să te reîntorci, pe când altele sunt reci și neprimitoare. Aici intervine procesul prin care se poate da formă spațiului interior prin design.

Este foarte important ca într-o locuință, obiectele să fie alese astfel încât să confere senzația generală de volum a spațiului, punând accent pe detalii. Designul interior lucrează cu elemente precum psihologia, arhitectura, designul de produs și artele vizuale.

Principiile de bază pe care se construiește jocul de idei, culori, texturi și obiecte sunt foarte simple, ele regăsindu-se în fiecare proiect de amenajare interioară.

Ritmul în design interior

Ca și în muzică, în designul ambiental este foarte important principiul ritmului. De multe ori un designer va repeta un element decorativ creând astfel un laitmotiv al spațiului, astfel încât să scoată în evidență frumusețea acelui obiect prin ridicarea lui la un rang superior.

O subcategorie a principiului ritmului este contrastul. Acesta poate fi atât între culori cât și în ceea ce privește mici trucuri de percepție. De exemplu, zona de intrare la o casă poate fi strâmtată spațial pentru a crește aparent percepția asupra zonei din interior, care va părea mai largă și mai încăpătoare. Acest joc spațial voit poate crea o iluzie vizuală. O altă subcategorie este cea a progresiei și a felului cum se face trecerea gradată între scara spațiilor, ierarhizarea obiectelor și evidențierea prin culori.

Echilibrul în design interior

Orice compoziție arhitecturală sau de design interior trebuie să aibă echilibru. Principiul echilibrului poate fi și el împărțit în 2 subcategorii: în echilibru simetric, care se întâlnește în arhitecturi clasice, baroce, neoclasice, de tip new baroc și în compozițiile asimetrice (ex. amenajările în stil modern și minimalist). Ideea echilibrului asimetric este mișcarea, obținută prin dinamizarea spațiilor (vizual și volumetric).

Centri de interes în design interior

Al treilea principiu de bază în amenajarea interioară este crearea unor centri de interes în locuință. Un centru de interes poate fi un loc sau o zonă în locuință care concentrează sau focalizează mai multe trasee sau activități. Un bun exemplu este șemineul. Șemineul are, ca obiect, pe lângă rolul funcțional de a încălzi încăperea, și un rol vizual și estetic. Cu ajutorul ideilor de bază enumerate mai sus, designerul creează o întreagă lume după propriile legi și reguli vizuale care să îmbunătățească mult calitatea vieții atât funcțional cât și vizual.

Stiluri arhitecturale în design interior

Designul interior se bazează în general pe anumite stiluri arhitecturale și acestea sunt:

Minimalist – Arhitectura minimalistă a devenit populară la sfârșitul anilor ’80 în Londra și New York și se caracterizează prin simplitate și ordine folosind elemente albe, spații mari, obiecte minime de mobilier.

Art Deco – S-a dezvoltat după Primul Război Mondial. Suprafețele în stil Art Deco sunt, în general elegante și curate, lipsite de orice textură și se potrivesc persoanelor deosebite și inovatoare.

Contemporan – Amenajările contemporane au un stil care este la fel de potrivit pentru birouri și magazine cât și pentru case.

Modern – Spațiile sunt ordonate, raționalizate, elegante și deschise.

Clasic – Cu trimitere la arhitectura și imaginile imperiilor grecești și romane, designul interior clasic se bazează pe ordine, simetrie și echilibru.

Rococo – Este stilul viu colorat al anilor ’70 și ’80 în Europa de Vest și a fost inspirat de curbele naturale ale copacilor, scoicilor, norilor și florilor.

Urban – Interioarele urbane sunt dotate cu materiale netradiționale, de multe ori obiecte care sunt folosite într-un sens industrial.

Victorian – Decorarea în stil Victorian înseamnă supra-abundență și lux inspirat din decorul caselor victoriene, încă popular în secolul nostru fiind opus stilului minimalist.

Gotic – Ar putea părea surprinzător faptul că un stil decorativ important în Evul Mediu are admiratori devotați și astăzi.

Georgian – A fost copiat de la Grecia Antică și Roma, fiind însă îmbogățit cu motive decorative chinezești și numeroase sculpturi.

Mexican și hispanic – Folosește culori picante, cum ar fi roșu și albastru.

Asiatic – Stilul asiatic de design interior a fost în mare măsură influențat de cultura chineza și japoneză.

Eclectic – Obiecte individuale cu un farmec special, puse într-un mix armonios pot crea un ambient interesant.

Marocan – Propune amenajări elegante și exotice cu elementele de o eleganță misterioasă .

Rustic -Subliniază elemente nerafinate, naturale, care creează un ambient confortabil.

Retro – La fiecare câteva decenii, modele vechi par a face o revenire, dar cu o tentă modernă.

Stil african – Când te gândești la Africa, pot există mai multe tipuri diferite de decor inspirate din cultura afro.

Arts and Crafts – Stil ce se învârte în jurul obiectelor artizanale- de obicei, din lemn și piatră.

Toscan – Designul interior toscan evoca câmpurile și viile din Italia mângâiate de soare.

Suedez – Amenajarea în stil suedez este caracterizată de un aspect luminat, aerisit și elegant.

Stilul Tradițional – Are rădăcini în generațiile anterioare, dar încă reușește să aducă în prezent stil și confort.

Casual Chic – Un amestec de modele și texturi care face o cameră bogată și primitoare.

Stilul Country – Accentul se pune pe materiale naturale, hand-made-uri și o cromatică plăcută.

Colonial – Colonial Style acoperă perioada primilor coloniști la începutul secolului al XVI-lea punând accent pe funcțiune și evitând ornamentația excesivă

Cottage Style – Este ușor și confortabil foarte potrivit pentru stilul de viață informal de astăzi.

Southwestern – Spațiile largi, deschise și aspectul de peisaj natural, cu plante de interior diverse care inspiră un concept natural și fresh.

Zen – Designul zen se inspiră din interioarele japoneze, combinat cu cel minimalist provenit din vechile tradiții.