Produse alimentare traditionale romanesti

de

De-a lungul istoriei, tradi╚Ťiile rom├óne╚Öti s-au intersectat cu tradi╚Ťiile si gastronomia altor popoare cu care au intrat in contact. Astfel, buc─ât─âria rom├óneasc─â cuprinde cuprinde bucate de zi cu zi, dar si bucate de s─ârb─âtoare . De altfel, buc─ât─âria tradi╚Ťionala rom├ón─â cuprinde at├ót preparate bazate pe uleiuri vegetale, cereale, lactate, legume c├ót si carne. Un loc important ├«n buc─ât─âria rom├óneasc─â ├«l ocup─â dulciurile, dulce╚Ťurile si pl─âcintele.
Astfel, micul dejun este alc─âtuit din lactate, produse pe baza de cereale, produse din carne sau produse fierte in diverse combina╚Ťii cu produse vegetale.
Prânzul se bazează pe trei feluri de mâncare. Primul fel este reprezentat de supe sau ciorbe, al doilea este reprezentat de fripturi sau legume, iar al treilea este reprezentat de plăcinte sau prăjituri.
Cina con╚Ťine aceea╚Öi structur─â ca si pr├ónzul, excluz├óndu-se alimentele a c─âror digestie necesit─â un timp ├«ndelungat, de exemplu: icrele, maioneza, ouale.
Ocupa╚Ťiile rom├ónilor au fost, ├«nc─â din cele mai vechi timpuri, agricultura, cre╚Öterea animalelor si v├ón─âtoarea. ├Än buc─ât─âria rom├óneasca, unit─â╚Ťile de relief au avut o mare importan╚Ť─â ├«n dezvoltarea ╚Öi diversificarea acesteia. Astfel, ├«n zona montan─â predomin─â preparate din v├ónat, carne de vit─â sau ovin─â, produse lactate, fructe ╚Öi legume. ├Än zona de c├ómpie predomina preparatele pe baza de cereale, fructe sau legume.
Prin intersectarea culturilor, bucătăria românească are influente din bucătăria germană, sârbă, italiană, turcă si maghiară.
Buc─ât─âria rom├ón─â vine ├«mpreun─â cu cele mai bune b─âuturi alcoolice. Bog─â╚Ťia dealurilor si colinelor aduce dup─â sine recolte bogate de: struguri, mere si cire╚Öe. Una dintre cele mai importante b─âuturi din Rom├ónia este vinul, care ├«nso╚Ťe╚Öte felurile de m├óncare pentru s─ârb─âtoare, ╚Ťara av├ónd o tradi╚Ťie in realizarea acestuia. Berea este ╚Öi ea consumat─â cu pl─âcere al─âturi de preparate tradi╚Ťionale germane sau rom├óne╚Öti. O alta b─âutur─â important─â din Rom├ónia este ╚Ťuica obtinuta prin distilare.