Programe de finan╚Ťare a IMM-urilor pentru anul 2014

de

├Än data de 20.02.2014 au fost lansate programele de finan╚Ťare pentru ├«ntreprinderi mici ╚Öi mijlocii (IMM-uri) pentru anul 2014.

Anul acesta vor fi 6 programe:
1. Programul pentru dezvoltarea abilit─â╚Ťilor antreprenoriale ├«n r├óndul tinerilor ╚Öi facilitarea accesului la finan╚Ťare – START;
2. Programul COMERȚ SERVICII 2014;
3. Programul FEMEIA MANAGER;
4. Programul TINERI DEBUTANȚI;
5. Programul ME╚śTE╚śUGURI ╚śI ARTIZANAT;
6. Programul INCUBATOARE.

Bugetul alocat pentru acordarea Aloca╚Ťiilor Financiare Nerambursabile (AFN) ├«n cadrul programului START este de 13.000.000 lei. Prin implementarea programului in anul 2014 se estimeaza┬â acordarea de ajutor de minimis unui numar de minim 130 de beneficiari.

Bugetul alocat programului COMERȚ SERVICII 2014 este de 18.039.000 lei astfel încât, prin implementarea Programului, se estimeazaƒ acordarea de ajutor de minimis (AFN) unui numar de minimum 225 beneficiari.

Bugetul alocat programului FEMEIA MANAGER este de 500.000 lei, din care se vor acorda aloca╚Ťii financiare nerambursabile (AFN) unui numar de minimum 12 beneficiari. Una dintre condi╚Ťiile de eligibilitate este ca IMM-ul s─â fie de╚Ťinut ├«n propor╚Ťie de minim 50% de c─âtre o femeie, sau ├«n cazul PFA-urilor ╚Öi ├«ntreprinderilor individuale (II), s─â fie de╚Ťinute ├«n propor╚Ťie de 100% de c─âtre o femeie.

Programul TINERI DEBUTAN╚ÜI se adreseaz─â tinerilor cu v├órsta p├ón─â ├«n 35 ani, care doresc s─â devin─â ├«ntreprinz─âtori. Ace╚Ötia sunt obliga╚Ťi s─â ├«nfiin╚Ťeze o firm─â SRL-D, litera D de la ÔÇťdebutantÔÇŁ, cu anumite coduri CAEN acceptate la finan╚Ťare. Costurile de ├«nfiin╚Ťare sunt suportate de c─âtre Stat, iar aloca╚Ťia financiar─â nerambursabila acordat─â planurilor de afaceri eligibile const─â ├«n echivalentul ├«n lei a 10.000 euro.

Programul ME╚śTE╚śUGURI ╚śI ARTIZANAT are alocat un buget de 1.000.000 lei repartizat ├«n mod egal fiec─ârui OTIMMC (Oficiu Teritorial pentru Intreprinderi Mici ╚Öi Mijlocii ╚Öi Coopera╚Ťie) din┬á ╚Ťara, respectiv 125.000 lei/oficiu. Prin implementarea acestui program se urm─âre╚Öte sus╚Ťinerea IMM-urilor care presteaz─â activit─â╚Ťi me╚Öte╚Öug─âre╚Öti ╚Öi de artizanat, prin organizarea unor T├órguri Regionale pentru Artizanat ╚Öi Me╚Öte╚Öuguri, pe o perioada┬â de 5 zile. IMM-urilor eligibile le vor fi decontate o serie de cheltuieli, cum ar fi cele de participare la aceste t├órguri, decontarea cheltuielilor de protocol, a cheltuielilor de publicitare ╚Öi de organizare st├ónd de expunere, etc. Se estimeaz─â sus╚Ťinerea unui num─âr de aproximativ 200 de participan╚Ťi, ├«n cadrul acestui program.

Programul INCUBATOARE are ca obiectiv general dezvoltarea sectorului ├«ntreprinderilor mici ╚Öi mijlocii (IMM) din┬á Rom├ónia, prin infiintarea unor noi incubatoare de afaceri, precum ╚Öi prin dezvoltarea incubatoarelor de afaceri deja existente. Acest program are alocat un buget de 6.000.000 lei, iar prin implementarea lui se estimeaza┬â acordarea de aloca╚Ťii financiare nerambursabile pentru un numar de 100 IMM-uri, finan╚Ťarea a 5 incubatoare noi ╚Öi a 10 incubatoare existente.

Procedura de implementare a fiec─ârui program, precum ╚Öi mai multe detalii privind condi╚Ťiile de eligibilitate, g─âsi╚Ťi pe site-ul Direc╚Ťiei Implementare Programe pentru ├Äntreprinderi Mici ╚Öi Mijlocii, la adresa http://www.aippimm.ro/categorie/programe