Protejarea si intretinerea masinilor clasice iarna

de

Deținerea unei mașini clasice, de epocă, poate fi un prilej de mândrie pentru orice pasionat de automobile. Este un sentiment aparte, foarte diferit de cel pe care îl ai atunci când te afli la volanul unui vehicul obișnuit. O mașină veche are acel farmec, acel fler al unor vremuri de mult apuse. Și nimic nu poate înlocui acest lucru!

Deși sunt niște superbe opere de artă pe patru roți, pe care oricine ar dori să le dețină, nu trebuie să uităm că și mașinile de epocă sunt, în cele din urmă, niște obiecte supuse uzurii și intemperiilor. Drept urmare, au nevoie să fie protejate și îngrijite constant, mult mai atent decât am face-o în cazul unui automobil de stradă.

Când vremea este bună, vara, nu avem prea multe griji, pentru că știm că mașina va face față cu brio drumurilor pe care le parcurgem. Iarna, însă, este o cu totul altă poveste. Ninsoarea, zăpada, gheața, noroiul, toate acestea pot aduce atingeri unui vehicul de epocă. Și cum acesta este unul pretențios, nu ne putem permite așa ceva.

Stricăciunile produse nu se repară foarte ușor și nici reparațiile nu sunt prea ieftine. Piesele pe care le schimbăm sunt greu de găsit, pentru că multe dintre mașinile clasice nu se mai fabrică de foarte mulți ani de zile. Deci, dacă trebuie înlocuite, va fi nevoie să petrecem multe ore căutându-le și vom cheltui sume importante de bani pentru a le cumpăra.

Unul dintre cei mai mari inamici ai unui vehicul, indiferent de tipul, mărimea, anul de fabricație sau producătorul de la care provine, este rugina. Aceasta se infiltrează rapid în orice segment al caroseriei și o atacă. Dacă nu este descoperită la timp, se va întinde și către alte panouri, afectându-le și pe ele.

Nu este nimic mai neplăcut să-ți vezi mașina clasică plină de găuri date de rugină. Ea apare atunci când aerul se combină cu apa și se așterne peste caroserie. Dacă nu protejăm mașina corespunzător, prin tratarea cu diverse substanțe ce previn formarea ruginii, aceasta o va ataca imediat, ducând la avarierea serioasă a caroseriei în timp.

De aceea, este impetuos necesar să acordăm o atenție sporită protejării și întreținerii unei mașini clasice. Nu este îndeajuns doar s-o ștergem un pic de praf și să mai dăm o tură cu ea prin oraș din când în când! La un anumit interval de timp, trebuie făcută o inspecție completă a sa.

Se vor verifica toate sistemele, dar și partea estetică. Orice urmă de rugină, oricât de mică, se va trata cu prioritate și se va înlătura imediat. Se inspectează toată caroseria, inclusiv locurile mai greu accesibile, deoarece și acolo pot exista pete de rugină care, la o privire rapidă, superficială, nu ar putea fi observate ușor.

Zonele cu rugină sau în care vopseaua este ciobită, au prioritate, peste ele aplicându-se un strat de grund sau orice altă substanță care poate stopa acțiunea ruginii asupra caroseriei.

Este mult mai ușor să rezolvăm o problemă dacă este găsită în fază incipientă!