Protejarea si intretinerea masinilor clasice iarna

de

De╚Ťinerea unei ma╚Öini clasice, de epoc─â, poate fi un prilej de m├óndrie pentru orice pasionat de automobile. Este un sentiment aparte, foarte diferit de cel pe care ├«l ai atunci c├ónd te afli la volanul unui vehicul obi╚Önuit. O ma╚Öin─â veche are acel farmec, acel fler al unor vremuri de mult apuse. ╚śi nimic nu poate ├«nlocui acest lucru!

De╚Öi sunt ni╚Öte superbe opere de art─â pe patru ro╚Ťi, pe care oricine ar dori s─â le de╚Ťin─â, nu trebuie s─â uit─âm c─â ╚Öi ma╚Öinile de epoc─â sunt, ├«n cele din urm─â, ni╚Öte obiecte supuse uzurii ╚Öi intemperiilor. Drept urmare, au nevoie s─â fie protejate ╚Öi ├«ngrijite constant, mult mai atent dec├ót am face-o ├«n cazul unui automobil de strad─â.

C├ónd vremea este bun─â, vara, nu avem prea multe griji, pentru c─â ╚Ötim c─â ma╚Öina va face fa╚Ť─â cu brio drumurilor pe care le parcurgem. Iarna, ├«ns─â, este o cu totul alt─â poveste. Ninsoarea, z─âpada, ghea╚Ťa, noroiul, toate acestea pot aduce atingeri unui vehicul de epoc─â. ╚śi cum acesta este unul preten╚Ťios, nu ne putem permite a╚Öa ceva.

Stric─âciunile produse nu se repar─â foarte u╚Öor ╚Öi nici repara╚Ťiile nu sunt prea ieftine. Piesele pe care le schimb─âm sunt greu de g─âsit, pentru c─â multe dintre ma╚Öinile clasice nu se mai fabric─â de foarte mul╚Ťi ani de zile. Deci, dac─â trebuie ├«nlocuite, va fi nevoie s─â petrecem multe ore c─âut├óndu-le ╚Öi vom cheltui sume importante de bani pentru a le cump─âra.

Unul dintre cei mai mari inamici ai unui vehicul, indiferent de tipul, m─ârimea, anul de fabrica╚Ťie sau produc─âtorul de la care provine, este rugina. Aceasta se infiltreaz─â rapid ├«n orice segment al caroseriei ╚Öi o atac─â. Dac─â nu este descoperit─â la timp, se va ├«ntinde ╚Öi c─âtre alte panouri, afect├óndu-le ╚Öi pe ele.

Nu este nimic mai nepl─âcut s─â-╚Ťi vezi ma╚Öina clasic─â plin─â de g─âuri date de rugin─â. Ea apare atunci c├ónd aerul se combin─â cu apa ╚Öi se a╚Öterne peste caroserie. Dac─â nu protej─âm ma╚Öina corespunz─âtor, prin tratarea cu diverse substan╚Ťe ce previn formarea ruginii, aceasta o va ataca imediat, duc├ónd la avarierea serioas─â a caroseriei ├«n timp.

De aceea, este impetuos necesar s─â acord─âm o aten╚Ťie sporit─â protej─ârii ╚Öi ├«ntre╚Ťinerii unei ma╚Öini clasice. Nu este ├«ndeajuns doar s-o ╚Ötergem un pic de praf ╚Öi s─â mai d─âm o tur─â cu ea prin ora╚Ö din c├ónd ├«n c├ónd! La un anumit interval de timp, trebuie f─âcut─â o inspec╚Ťie complet─â a sa.

Se vor verifica toate sistemele, dar și partea estetică. Orice urmă de rugină, oricât de mică, se va trata cu prioritate și se va înlătura imediat. Se inspectează toată caroseria, inclusiv locurile mai greu accesibile, deoarece și acolo pot exista pete de rugină care, la o privire rapidă, superficială, nu ar putea fi observate ușor.

Zonele cu rugin─â sau ├«n care vopseaua este ciobit─â, au prioritate, peste ele aplic├óndu-se un strat de grund sau orice alt─â substan╚Ť─â care poate stopa ac╚Ťiunea ruginii asupra caroseriei.

Este mult mai ușor să rezolvăm o problemă dacă este găsită în fază incipientă!